Nieuw

Podcast: tijd voor een nationaal eerbetoon voor zijspancoureur Egbert Streuer

Dit weekend had de TT van Assen gereden moeten worden, onderdeel van de mooiste sportzomer die we nooit hadden. Met het radioprogramma Drenthe Toen spreek ik over de geschiedenis van dit evenement. Met een oproep voor een nationaal eerbetoon voor Egbert Streuer.

Egbert Streuer werd drie keer wereldkampioen in de zijspan, samen met Bernard Schnieders, inmiddels overleden. In 1987 en 1991 won Streuer ook de TT in Assen.

De TT zelf is één van de grootste sportevenementen van ons land met meer dan honderdduizend bezoekers. Over vijf jaar bestaat dit precies honderd jaar. Het is dan heel opvallend dat er sinds 1950 nog nooit een motorcoureur is onderscheiden met de Jaap Eden voor de beste sportman van het jaar.

Laat staan dat er ooit een motorcoureur de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs heeft gekregen, speciaal voor de beste Nederlandse sporters in de categorie van Johan Cruijff en Yvonne van Gennip. Daar hoort een sportman als Streuer gewoon bij. Komend jaar hebben we geen Sportgala, maar daarna zou hij toch in aanmerking moeten komen voor deze onderscheiding.

Is er nog één vraag: wie gaat het jubileumboek schrijven van de Motorclub Assen en Omstreken, de bedenker van de TT Assen? Die is van 1922, dus is er nog precies twee jaar de tijd.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.