NieuwOverige sport

Amsterdam organiseerde al in 1921 het EK roeien

München is gastheer van het multi-EK met maar liefst negen verschillende sporten, waaronder het roeien. In 1921 was het EK roeien voor de eerste keer in Amsterdam. Op de Amstel, want de Bosbaan bestond nog niet.

De roeiwedstrijden waren op de Amstel, afbeelding via het Stadsarchief Amsterdam

Het multi-EK is precies een halve eeuw na de Olympische Spelen in München. Voor die stad is dit het grootste internationale evenement sinds 1972. Het roeien begint vandaag.

Het EK roeien van 1921 was in Amsterdam. Dat was heel bijzonder, omdat Nederland nooit eerder zoiets had georganiseerd. Drie jaar na afloop van de Eerste Wereldoorlog liep de organisatie soms tegen onverwachte politieke problemen op.

Na afloop van die oorlog was de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije uiteengevallen, waarna er een zeer ingewikkelde situatie was ontstaan, die door de internationale roeibond FISA nog niet was opgelost. Zo ontstond er een probleem toen Hongarije mee wilde doen. Volgens het Algemeen Handelsblad van 6 september 1921 ging dat niet zo makkelijk: ‘De positie van dat land is wat précaire, omdat de val van Oostenrijk – Hongarije eigenlijk een uittreden uit de F. I. S. A. meebrengt.’

Pas op het FISA-congres, dat één dag voor de opening van het EK begon, werd een besluit genomen over deze deelname. De Hongaarse roeiers waren dus naar Amsterdam gereisd terwijl ze niet eens wisten of ze mee mochten doen! De congresgangers deden gelukkig niet al te moeilijk en lieten de ploeg toe.

Geen boten vanwege oorlog

En dan was er nóg een probleem met een politieke achtergrond: de zogenaamde Rifoorlog of Tweede Marokkaanse Oorlog, waar Spanje in 1920 in verzeild was geraakt. ‘Spanje kan zijn booten niet tijdig verzenden wegens den oorlogstoestand met Marokko,’ schreef de Telegraaf.

Ook voor dit probleem werd een oplossing gevonden: de Spanjaarden kregen tijdelijk een vier van Poseidon en een acht van de Hoop. Voor deze roeiers werd meedoen zo belangrijker dan winnen, zag de verslaggever van De Tijd: ‘De Spanjaarden roeiden in een geleende boot, waarin zij absoluut niet konden roeien.’

Uiteindelijk werd dit EK in Amsterdam een groot succes met duizenden toeschouwers en twee titels voor Nederland. Het jaar erop werd dit evenement in Barcelona gehouden. Nota bene in Spanje, dat nog steeds in oorlog was.

Politiek en sport liggen tenslotte graag in elkaars vaarwater, honderd jaar geleden ook al.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.