NieuwOverige sport

Precies 99 jaar geleden begon in Amsterdam het EK roeien

Op 9 september 1921 begon het EK roeien in Amsterdam, de eerste keer dat deze stad gastheer was van een internationaal roei-evenement. Het was op de Amstel, want de Bosbaan bestond nog niet. Dit artikel lees je gratis, maar met een donatie maak je ons werk mogelijk – onderaan deze pagina. 

Het roeikampioenschap van 1921 was heel bijzonder, al was het maar omdat Nederland nooit eerder zoiets had georganiseerd. Drie jaar na afloop van de Eerste Wereldoorlog liep de organisatie soms tegen onverwachte politieke problemen op.

Na afloop van die oorlog was de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije namelijk uiteengevallen, waarna er een situatie was ontstaan, die door de internationale roeibond FISA nog niet was opgelost. En zo ontstond een probleem toen Hongarije aan het EK mee wilde doen. Volgens het Algemeen Handelsblad van 6 september 1921 ging dat niet zo makkelijk: ‘De positie van dat land is wat précaire, omdat de val van Oostenrijk – Hongarije eigenlijk een uittreden uit de F. I. S. A. meebrengt.’

Pas op het FISA-congres, dat één dag voor de opening van het EK begon, werd een besluit genomen over deze deelname. De Hongaarse roeiers waren dus naar Amsterdam gereisd terwijl ze niet eens wisten of ze mee mochten doen! De congresgangers waren gelukkig de kwaadsten niet, en lieten de ploeg toe.

Geen boten vanwege oorlog

En dan was er nóg een probleem met een politieke achtergrond: de zogenaamde Rifoorlog of Tweede Marokkaanse Oorlog, waar Spanje in 1920 in verzeild was geraakt. ‘Spanje kan zijn booten niet tijdig verzenden wegens den oorlogstoestand met Marokko,’ schreef de Telegraaf.

Ook voor dit probleem werd een oplossing gevonden: de Spanjaarden kregen tijdelijk een vier van Poseidon en een acht van de Hoop te leen. Voor deze roeiers werd meedoen zo belangrijker dan winnen, zag de verslaggever van De Tijd: ‘De Spanjaarden roeiden in een geleende boot, waarin zij absoluut niet konden roeien.’

Uiteindelijk werd dit EK in Amsterdam een groot succes met duizenden toeschouwers en twee titels voor Nederland. Het jaar erop werd dit evenement in Barcelona gehouden. Nota bene in Spanje dus, dat nog steeds in oorlog was.

Politiek en sport liggen graag in elkaars vaarwater, al in 1921 en 1922.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.