NieuwOverige sport

Sport, handicap en oorlog: seminar op de Universiteit Leiden

In 2020 vieren we 75 jaar bevrijding. In datzelfde jaar zijn in Den Haag de Invictus Games en in Tokio de Paralympische Spelen, allebei sportevenementen voor mensen met een handicap. Het lijkt toeval dat Tweede Wereldoorlog en gehandicaptensport zo bij elkaar komen, maar niets is minder waar. Het begin van de gehandicaptensport heeft namelijk alles te maken met de oorlog.

Foto uit een brochure over herstellingsoord Kareol

Over de historische relatie tussen sport, handicap en oorlog organiseert de Universiteit Leiden op maandagmiddag 25 november een seminar, waar ik zal vertellen over het verzorgingstehuis Kareol. Ik schrijf nu een boek over sport in de Tweede Wereldoorlog, waarbij Kareol een belangrijke rol speelt, in juli 1940 in Aerdenhout geopend voor gewonde Nederlandse militairen. Sport speelde daar een hoofdrol in de dagelijkse medische verzorging, wat nog nooit eerder was gebeurd in ons land. Honderden soldaten met een handicap werden daar succesvol verzorgd, waarna ze terugkeerden in de maatschappij.

Vervolgens wordt met de deelnemers een inventarisatie gemaakt van gebeurtenissen en personen die onder het thema sport op de website DisPLACE een plek moeten krijgen, op de website met verhalen over leven met een beperking. Als je wilt komen of een bijdrage aan DisPLACE wilt leveren, stuur dan een bericht naar info@displace.nl.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.