Nieuw

Sport krijgt alsnog een venster in de Canon van Rotterdam

Feyenoord, Sparta, Rie Mastenbroek, Nelli Cooman en Bep van Klaveren kwamen allemaal niet voor in de Canon van Rotterdam. Er komt nu alsnog een venster over de stedelijke sportgeschiedenis.

Kampioensfeest van Feyenoord in 1962. Foto Eric Koch via het Nationaal Archief

Een kleine maand geleden was de presentatie van de Canon van Rotterdam over de stadsgeschiedenis, verdeeld over 52 vensters. Het viel meteen op dat er geen aandacht was voor de sport. Géén Sparta, géén Feyenoord, géén Willem van Hanegem, géén Bep van Klaveren, géén Rie Mastenbroek, géén Zus en Ma Braun, géén Nelli Cooman, géén ABN Amro Tennistoernooi.

Rob Noordhoek van Museum Rotterdam is één van de samenstellers, onderdeel van een commissie van zes. Er is veel aandacht besteed aan de verschillende kanten van migratie, wat begrijpelijk is in een stad, die hierdoor is beïnvloed – van de komst van Zeeuwen en Brabanders in de 19e eeuw tot en met het Zomercarnaval.

De Volkskrant verbaast zich in een artikel ook over de afwezigheid van sport: ‘Opmerkelijk genoeg ontbreekt één cruciaal onderdeel van het Rotterdamgevoel in de canon. Die ene club, de trots van de stad, waarover iedere Rotterdammer na drie zinnen al zal beginnen. Maar noch Feyenoord, noch stadion De Kuip, noch Willem van Hanegem komen voor in de canon.’

Noordhoek erkent dat in deze krant, gevolgd door een prettige belofte: ‘Sport is per ongeluk bij het redigeren gesneuveld. Dat gaan we nog recht zetten.’

Canon van de Rotterdamse sportgeschiedenis

Meteen na de presentatie van vorige maand maakte ik zelf een Canon van de Rotterdamse sportgeschiedenis – hier. Die begint in 1851 met de oprichting van roeivereniging De Maas,  waarna nog eens bijna 175 jaar Rotterdamse sportgeschiedenis volgt.

Alle vensters zijn gebaseerd op eerdere verhalen op Sportgeschiedenis.nl. Het is daarmee nog lang geen evenwichtig geheel, maar het gaat er vooral om dat duidelijk wordt hoe belangrijk de sport voor Rotterdam is.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.