Nieuw

Thuisonderzoek bij Stadsarchief Amsterdam: Amsterdam helpt Arnhem na WO2

Voor Stadsarchief Amsterdam maak ik een serie over sportarchieven, die je thuis kan raadplegen. Veel stukken zijn namelijk gedigitaliseerd. In dit deel de steunactie van de Amsterdamse sport voor Arnhem na de Bevrijding – archief hier. Gratis artikel, maar een bijdrage is welkom – onderaan deze pagina. 

Na de Bevrijding werden delen van Zeeland, Noord-Brabant, Limburg en Gelderland door het Militair Gezag omschreven als de geteisterde gebieden, waar de verwoestingen van het laatste oorlogsjaar gigantisch waren. Dat gold ook voor Arnhem, dat grotendeels was verwoest. Daarom begon er in Amsterdam de hulpactie ‘Amsterdam Helpt Arnhem’, waar ook de sport aan meedeed. Door de hele stad waren inzamelingsacties.

Levensvreugde

Op 17 augustus 1945 schreef het communistische dagblad De Waarheid over de Amsterdamse sportwereld, die materiaal probeerde in te zamelen voor de getroffen Gelderse stad. Er kwam een oproep om de meest elementaire sportattributen te doneren, zoals doelpalen, korfbalmanden en ballen, ‘om tenminste weer eens aan sportbeoefening te kunnen doen en daarmede weer levensvreugde te vergaren.’

Opbrengst

Uit de gescande archiefstukken blijkt dat er niet zo heel veel werd opgehaald, ondanks alle goede bedoelingen. Op 12 december 1945 kwam vanuit Arnhem de ontvangstbevestiging van een partij attributen met onder meer twee hockeysticks, één paar schaatsen en één badpak. Een andere zending die maand bevatte twee paar kousen, één oude bal zonder binnenbal en een oude bal mét binnenbal.

Dat was ook niet zo gek, omdat er óók in Amsterdam grote tekorten waren na de Hongerwinter. Toch was de algemene inzamelingsactie een groot succes, vooral bij het materiaal voor dagelijks gebruik, zo althans schreef De Arnhemsche Courant op 12 april 1946.

Kijk hier verder naar alle topstukken van Stadsarchief Amsterdam.

https://sportgeschiedenis.nl/beeld/thuisonderzoek-bij-stadsarchief-amsterdam-roeien-in-1886/

Thuisonderzoek bij Stadsarchief Amsterdam: bouw zelf een sporthal

Thuisonderzoek bij Stadsarchief Amsterdam: oplichting bij obligaties voor Sportpaleis

Thuisonderzoek bij Stadsarchief Amsterdam: krantenknipsels uit WO2

Thuisonderzoek bij Stadsarchief Amsterdam: de oudste watersportvereniging van het land

Thuisonderzoek bij Stadsarchief Amsterdam: de oudste zwemclub van Nederland

Thuisonderzoek bij Stadsarchief Amsterdam: de opening van Ajax-stadion De Meer

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.