Nieuw

Twee gratis verhalen bij jubileumnummer De Sportwereld, tijdschrift over sportgeschiedenis

Tijdschrift De Sportwereld heeft deze maand het honderdste nummer uitgebracht. Op de website worden er twee gratis verhalen weggegeven – hier. Het blad wordt uitgegeven door de gelijknamige organisatie, het platform voor sporthistorisch onderzoek in Nederland en Vlaanderen. Abonneren voor dertig euro hier.

Het eerste nummer van De Sportwereld verscheen in 1997 als acht zwartwit-kopietjes. Bijna 25 jaar later is dit uitgegroeid tot een fullcolour tijdschrift voor liefhebbers van sportgeschiedenis met verhalen van hoog niveau.

Deze jubileumeditie is extra dik, met opmerkelijke verhalen uit onder meer Doetinchem, Rotterdam en Hongarije. Alfred Labouchère bijvoorbeeld arriveerde in augustus 1883 vanuit Noordwijk in Doetinchem als een goedgetrainde jongeman die niets liever wil dan elke dag sport. Op het gebied van Engelse buitensporten als voetbal en cricket is er in het kleine stadje alleen niets te beleven. Dus zit er niets anders op dan de Doetinchemse jeugd zélf enthousiast te maken. Het is het begin van een schitterende sportgeschiedenis, in geuren en kleuren uit de doeken gedaan door Jan Luitzen en Hans Warnar.

Verder is er aandacht voor de twintigjarige Rotterdammer Jakob de Jong, die in 1887 de eerste officieuze wereldrecordhouder was op de 3000 meter schaatsen. Als telg uit een familie van papierfabrikanten richtte hij later een eigen papierzakkenfabriek op, maar bemoeide zich ook met de politiek. Als pacifistisch politicus trok hij zich het lot van grote groepen vluchtelingen uit Oost-Europa in de jaren twintig van de vorige eeuw zeer aan. Als centrale figuur in het openbare leven ontpopte hij zich als mensenredder in nood. Wim Zonneveld maakte een prachtig portret van een bijzondere sportman.

Lidmaatschap van De Sportwereld kost dertig euro per jaar – hier aanmelden.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.