Nieuw

We weten nog steeds niets over de effecten van de coronamaatregelen in de sport

Precies een jaar geleden vroegen GroenLinks en de SP om meetbare resultaten van de coronamaatregelen in de sport. Die hebben we nog steeds niet, al doet een onderzoek in de studentensport het ergste vrezen.

Bij het uitbreken van de coronapandemie kwam wereldwijd de sport tot stilstand. Dat gold ook voor Nederland, waarna er keer op keer nieuwe maatregelen werden aangekondigd op rommelige persconferenties.

“In de afgelopen 643 dagen hebben we acht verschillende regimes voor buitensport gekend,” vatte Lisa Westerveld van GroenLinks deze chaotische tijd samen in een Kamerdebat op 1 december 2021, sprekend vanuit haar eigen ervaring als voetballer. “We hebben niet gesport, buiten gesport op anderhalve meter, wel gesport maar geen kleedkamers gebruikt, gesport in groepjes van vier op anderhalve meter afstand, gesport met een scheiding, wél getraind maar géén wedstrijden gespeeld, gesport met een coronabewijs en nu mogen we wél wedstrijden spelen maar niet trainen.”

Weegmoment

Er was geen idee welke ruimte de sportwereld binnen die heersende beperkingen kreeg om er toch iets van te maken. Zoals Westerveld aangaf, was dat maandenlang volkomen onduidelijk en niet gebaseerd op een samenhangende visie op de rol van sport en lichaamsbeweging in tijden van corona, na onderzoek met onafhankelijke metingen. “Wat van die acht verschillende regimes werkt nou het beste om het aantal besmettingen omlaag te krijgen?”, was daarom haar slotvraag aan het kabinet, waarna ze samen met Michiel van Nispen van de SP een motie indiende.

Hierin werd de regering verzocht om eens uit te zoeken of die maatregelen hadden gewerkt. En om, zoals in de motie stond, ‘voor het volgende weegmoment op 19 december te laten doorrekenen wat de effecten zijn geweest van de verschillende regimes op reisbeweging, contacten en het reproductiegetal met het doel om in de toekomst onderbouwde besluiten te kunnen nemen over eventuele maatregelen voor de sport.’

Precies een jaar later weten we het antwoord helaas nog steeds niet, want de vier regeringspartijen stemden tegen, waarmee deze motie werd verworpen. Bij de Tweede Kamer is er geen behoefte om vast te stellen wat er met de sport is gebeurd tijdens corona, en daarmee met de gezondheid van miljoenen mensen.

Studenten

Toch kunnen we dat aardig inschatten door onderzoek elders. Zo zijn de gevolgen voor de studentensport desastreus geweest, aldus een rapport van de Erasmus Universiteit in Rotterdam in precies diezelfde tijd. In samenwerking met studenten uit het hele land werden universitaire sporters tussen de 16 en 30 jaar gevraagd hoe zij zich voelden tijdens de lockdowns. Helaas werd niet uitgezocht wat de gevolgen waren van de acht verschillende regimes, maar het algemene beeld is duidelijk.

Om te beginnen voelde ruim veertig procent zich ongelukkig door de gedwongen sportpauze. In 2019 was dat net iets meer dan twaalf procent. Onder buitenlandse studenten was het nog erger. De sluiting van de sportfaciliteiten kwam bij deze groep zelfs harder aan dan het gebrek aan kroegentochten. Hierdoor ontstond vereenzaming, zei bijna zeventig procent van de ondervraagden. Vanwege het gebrek aan sport verslechterde dus de mentale gezondheid.

Het directe gevolg was dat studentensporters meer alcohol en drugs gebruikten dan vóór de lockdown. Als vanzelfsprekend kon een overgrote meerderheid zich dan ook niet vinden in de genomen maatregelen, al was het maar omdat er op geen enkele manier naar hun mening werd gevraagd. ‘Slechts 6.7% van de respondenten geeft aan het gevoel te hebben dat de mening van jongeren wordt meegenomen in beleidskeuzes.’

Deze week was er een debat tussen de Tweede Kamer en minister Helder over de energieprijzen voor de sportclubs. Volgens schattingen zijn er al zo’n 80.000 mensen gestopt met sporten omdat ze het niet meer kunnen betalen. Halverwege stapte de minister echter op om naar Qatar te vliegen om daar een OneLove-speldje te verstoppen onder een sjaal met de tekst ‘Nevermind’. En dat vat alles eigenlijk wel samen, want ook de overheidsvisie op sport wordt al heel lang verstopt.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.