1 augustus 1936: openingsceremonie in Berlijn met olympisch vuur
Op 20 juli 1936 begon de eerste olympische fakkeltocht ooit, van Olympia naar Berlijn. Op Sportgeschiedenis volgen we de complete route van ruim 3000 kilometer lang, elke dag opnieuw. “Dr. Goebbels betreedt het spreekgestoelte om nog enkele woorden tot de verzamelde jeugd te spreken.”
Op 1 augustus was de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Berlijn. ’s Ochtends was bij het Alte Museum eerst nog een andere korte ceremonie met het Olympisch vuur. We lezen hiervoor Het Vaderland:
‘Rijksjeugdleider Baldur von Schirach en de Rijkssportleider Von Tschammer und Osten heetten in het bijzonder de buitenlandsche jeugd en ook de Duitsche jeugd welkom in de stad der Olympische Spelen. Na deze redevoeringen klinken trompetsignalen en dan betreedt tenslotte dr. Goebbels het spreekgestoelte om nog enkele woorden tot de verzamelde jeugd te spreken.
Het groote moment is aangebroken. De laatste fakkellooper komt tusschen de haag van menschen naderbij snellen. Weer galmen bazuinen, het gejuich zwelt aan. Dan is het Olympisch vuur bij het Alte Museum, waar een klein altaar staat opgesteld.
De looper snelt terug naar de groote bokaal, waar hij eveneens het vuur ontsteekt. Hiermede is deze plechtigheid teneinde.’
Het grote moment naderde: het ontsteken van het vuur in het Olympisch Stadion. Dit is wat de Limburger Koerier erover schreef: ‘Hitler verhief zich van zetel en sprak met luider stemme: “Ik verklaar de spelen der 11e Olympiade van de tijdrekening te Berlijn voor geopend.”
Terwijl saluutschoten van een artillerie-batterij over het Rijkssportveld dreunen, gaat aan de Olympische mast de groote Olympische vlag, geheschen door matrozen, langzaam omhoog. Fanfares klinken en van voor de noordelijke tribune stijgen uit honderden korven tienduizend postduiven omhoog, die in een dichte zwerm even rond het stadion vliegen en zich dan in alle richtingen verspreiden.
Een luid applaus klinkt op, want aan den oostelijken ingang verschijnt een athleet met de Olympische fakkel, die in estafette van Athene naar hier is gebracht en vanmiddag te 1 uur bij het slot tegenover de Lustgarten is aangekomen.
De fakkel wordt overgegeven aan den laatsten looper in den langen keten, Fritz Schilgen, die in snelle ren de trappen afdaalt, langs de eeretribune snelt, de trappen van de Marathonpoort beklimt en terwijl het koor de Olympische hymne inzet het Olympische vuur op de Marathontoren ontsteekt.’
Alhoewel de fakkeltocht in Berlijn was aangekomen, was het hiermee nog niet voorbij. Deze werd namelijk de dagen erna voortgezet naar Kiel, waar de zeilwedstrijden plaatsvonden, en Grünau, de plek van het roeien en kanoën.