NieuwOlympische Spelen

De openingsceremonie van de Olympische Spelen in Tokio

Japan bereidt zich voor op de Olympische Spelen van 2020. Het is voor de tweede keer dat die in Tokio zijn. Tijdens de opening in 1964 werd er verwezen naar Amsterdam.

Sportjournalist Jan Cottaar schreef een aantal boeken over deze Spelen van 1964. Over de opening meldde hij: ‘Het is namiddag. Tegen de zachtblauwe hemel van Tokio staan de vijf Olympische ringen in kleuren getekend. Het geluid van de vijf straal­ jagers die ze daar met een feilloos uit­ gevoerde manoeuvre hebben aange­bracht, verwijdert zich. De openings­ceremonie van de achttiende Olympi­sche Spelen is voorbij.’

Iedereen was er diep van onder de indruk, vervolgde Cottaar: ‘De regie is perfect. De binnenkomst van de kleurige groepen atleten in het heerlijke zonnetje is een uitbundig feest. De Japanse keizer, Hirohito, begroet hen, drie kwartier lang staande in zijn loge.’

Heel bijzonder was de binnenkomst van de 19- jarige atleet Josjinoro Sakai, die het olympisch vuur aanstak in het stadion. Hij werd in de buurt van Hirosjima geboren op de dag dat daar de atoombom viel.

Zo begon het in Tokio,’ aldus Cottaar. Hij schreef echter niets over de olympische vlag, die op een hoogte hing van 15,21 meter. Dat was een directe verwijzing naar Amsterdam 1928 waar Japan zijn eerste gouden olympische medaille ooit won. De atleet Mikio Oda sprong toen 15 meter 21 bij de hinkstapsprong – inderdaad dezelfde afstand als de hoogte van de vlag in Tokio.

Het is bijzonder aannemelijk dat dit in 2020 opnieuw gebeurt, wederom een verwijzing naar Amsterdam 1928.

Cartoon van Mikio Oda in 1928

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.