NieuwOlympische Spelen

12 juni 2015: start van de eerste Europese Spelen

De eerste keer dat iemand op het idee kwam op Europese Spelen te organiseren was in 1931. Ook de nazi’s hadden interesse. Pas in 2015 werd de eerste editie georganiseerd.

Baku 2015 

Zo’n beetje alle continenten hebben al decennia hun eigen Spelen, behalve Europa. Op 12 juni 2015 begonnen in Baku dan eindelijk de eerste Europese Spelen.

De weg hierheen was heel lang geweest. Een Franse sportbestuurder stelde al in 1931 voor om die een jaar later in Parijs te organiseren. De winnaars zouden worden uitgezonden naar de Olympische Spelen dat jaar in Los Angeles, maar het plan werd geen realiteit.

Tien jaar later, tijdens de oorlog dus, hield Hans von Tschammer und Osten als Reichssportführer ook een pleidooi voor de Europeesche Spelen. “Met een beroep op de goede kameraadschap der Europeesche sportjeugd en met den klemtoon op het beginsel van volstrekte gelijkgerechtigheid van alle deelnemende nationaliteiten besloot de Reichssportführer zijn uiteenzettingen, die met grooten bijval werden ontvangen.” De kans dat de Engelsen hier ook aan mee hadden mogen doen, is verwaarloosbaar.

Het echte geruzie over de Europese Spelen begon in 1960. De Russische Sportfederatie vroeg toen aan het IOC of zij twee of drie jaar later de Pan-Europese Spelenmocht organiseren. Een maand later keerde de atletiekfederatie IAAF zich tegen dit plan, omdat er voor 1962 al een EK atletiek was gepland. Het betekende het einde van de Russische ambitie om de Europese Spelen te organiseren. Het was de eerste nederlaag van een Pan-Europees evenement in de strijd tegen de Europese Kampioenschappen.

Frans-Duitse samenwerking

Het idee was daarmee niet definitief verdwenen, want in de jaren zestig werden er enkele nieuwe pogingen gewaagd. In 1965 bundelden de olympische comités van Frankrijk en West-Duitsland hun krachten voor de introductie van de Europese Spelen, die steeds een jaar voor de Olympische Spelen moesten plaatsvinden.

Tezamen met de spelen van de andere continenten kunnen zij als een soort kwalificatiewedstrijden gelden voor de Olympische Spelen”, zei de Duitse minister voor jeugd en sport in een begeleidende verklaring.

Zwitserland sloot zich bij dit idee aan, en zo kon er zelfs een datum worden voorgesteld voor de eerste Europese Spelen ooit: juli 1970. Het evenement bleef echter een realiteit van de vergaderkamer, mede omdat Oostenrijk, Zweden, Roemenië, Nederland, en Groot-Brittannië er niets van wilden weten. De Europese Spelen zouden teveel concurreren met de al bestaande EK’s, vonden deze landen, waarna het er nooit van kwam. Wéér een nederlaag voor het Pan-Europese evenement.

De enige reden dat er in 2015 na een halve eeuw vergaderen dan eindelijk de eerste Europese Spelen werden georganiseerd, was omdat Azerbeidzjan het absurde bedrag van zeven tot acht miljard euro beschikbaar stelde.

Waaardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.