NieuwOlympische Spelen

Adidas maakte zijn internationale debuut op de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam

De Duitse voetbalbond DFB verbreekt vanaf 2027 de samenwerking met Adidas. De invloed van dit sportmerk gaat bijna honderd jaar terug.

Lina Radke won in 1928 olympisch goud op schoenen van Adi Dassler. Foto NOC*NSF via Collectie Gelderland

Duitsland mocht in de eerste tien jaar na de Eerste Wereldoorlog niet meedoen aan de Olympische Spelen, als verliezer van dit conflict. In 1928 was de terugkeer in Amsterdam met tien gouden medailles. Het stond daarmee op de tweede plaats van meest succesvolle landen, achter de Verenigde Staten.

Lina Radke was één van deze kampioenen, op de 800 meter atletiek bij de vrouwen. Ze was daarmee de eerste kampioene op dit onderdeel, omdat vrouwen vóór 1928 niet mee mochten doen aan de olympische atletiekwedstrijden. Ze was voorlopig ook de laatste, omdat deze afstand pas in 1960 opnieuw onderdeel was van de Spelen. De mannelijke bestuurders en journalisten meenden namelijk dat 800 meter veel te lang was voor een vrouwelijke atleet.

Adi Dassler

Extra historisch aan deze olympische titel is dat Radke die heeft gewonnen op schoenen, die waren ontworpen door Adi Dassler, de man die na de Tweede Wereldoorlog de basis legde voor Adidas. Ze was de eerste atlete met een olympische titel op een schoen van Dassler.

Dat gebeurde niet onder de naam Adidas. Ook was het nog samen met broer Rudolf. In het ouderlijk huis werden de eerste gymnastiekschoenen ontwikkeld, waarvoor Rudolf het bedrijf oprichtte. Na de oorlog braken de broers met elkaar. Adi begon daarop met Adidas en Rudolf met Puma.

Met de olympische titel van Radke werd zo wel de basis gelegd voor Adidas, dat ook leverde aan legendes als Jesse Owens in 1936, marathonloper Emile Zatopek in 1952 en Steffi Graf in de jaren tachtig.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.