NieuwOlympische Spelen

Al tijdens de opening van de Olympische Spelen van 1924 droegen de Nederlandse sporters een oranje bies

Op 5 juli 1924 begonnen de Olympische Spelen in Parijs. Tijdens de openingsceremonie liepen de Nederlanders in blauw, wit en oranje. De badge wordt bewaard door NOC*NSF, inmiddels al 97 jaar. Dit artikel kan je gratis lezen, maar een donatie stellen we op prijs – onderaan deze pagina.

De Nederlandse ploeg van 1924

NOC*NSF laat tegenwoordig niets aan het toeval over en stuurt de Nederlandse sporters met duidelijke kledingvoorschriften naar de Olympische Spelen, het evenement dat voor een jaar is uitgesteld. Het staat allemaal vastgelegd in artikel 17 van de modelovereenkomst tussen de sporters en NOC*NSF.

In de collectie Olympisch Erfgoed wordt ook kleding bewaard, die de Nederlanders vroeger droegen, nog uit de tijd dat hiervoor geen contracten bestonden. Het oudste object is van 1924: de badge met de Nederlandse leeuw op de linkerborstzak. De deelnemers moesten die zelf bevestigen op hun kledij.

Het tenue van 1924 zelf is niet bewaard, maar daar zijn dan weer wel filmbeelden van. Het Algemeen Handelsblad van 7 juli 1924 schreef er ook over. De kleur oranje speelde toen al een rol: ‘Ik, op de perstribune, rek mijn hals uit. Spontaan zeggen wij, Hollanders, dat onze menschen niet teleurstellen. In hun eenvoudige, keurige blauwe colberts met oranjebies en witte pantalon, zien de Nederlanders er onopvallend maar keurig uit.

De badge van 1924, via Europeana

Voorop: kapitein De Jong. de schermmatador! Een prettige verschijning, wiens open, echt Hollandsche snuit den toeschouwer aanstonds voor hem inneemt. Dan komt onze fleurige driekleur, fier gedragen door Van Dijk, den athletiek-technicus. En vervolgens onze leiders als mr. Feschotte, Westerouen van Meeteren, Van Leeuwen en Meyer voor onze pl.m. 40 deelnemers, uit schermsters, schermers en athleten bestaande.’

Aldus het Handelsblad, waaruit blijkt dat de Nederlanders hebben geluisterd naar een advies in het Rotterdamsch Nieuwsblad een jaar eerder: ‘De athleten, die aan de Olympische Spelen deelnemen, zullen niet defileeren in ontbloot bovenlijf, waardoor het onmogelijk zou zijn ze van elkaar te onderscheiden, maar in een athletiek tenue, korte broeken, en gekleurde shirts of truien met schildjes.’

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.