Amsterdam en NOC*NSF verwerven unieke objecten van Olympische Spelen 1928
De gemeente Amsterdam, het Olympisch Stadion, het Amsterdam Museum, NOC*NSF en Bouwinvest hebben gezamenlijk opgetreden tijdens de veiling van de collectie-Treurniet, de grootste privéverzameling van de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam. Door deze samenwerking is een groot aantal historische objecten bewaard gebleven voor zowel de stad als NOC*NSF.
Met een gezamenlijke strategie hebben de gemeente Amsterdam, het Olympisch Stadion, het Amsterdam Museum, NOC*NSF en Bouwinvest opgetreden op de veiling om te voorkomen dat de waardevolle onderdelen van deze collectie zouden verdwijnen. Maarten Jansen en Jurryt van de Vooren vertegenwoordigden deze partijen om belangrijke onderdelen te kopen. Jansen is voor het Amsterdam Museum verantwoordelijk voor het selectieproces van aanwinsten; Van de Vooren is als sporthistoricus sinds 2005 verantwoordelijk voor het sportieve erfgoed bij het Olympisch Stadion. In totaal hebben zij ruim vijftig kavels verworven waaronder enkele kroonjuwelen en historische documenten. NOC*NSF kocht – in goed overleg met de Amsterdamse coalitie- zelfstandig in.
Bewegwijzeringsbord
Een kleine greep uit de nieuw verworven Amsterdam 1928 objecten:
- Houten klomp met groot aantal handtekeningen van Amerikaanse deelnemers, onder wie Johnny Weissmuller
- Officieel uniformjasje van de Amsterdamse atleet Jan Zeegers, dat hij droeg tijdens de Olympische Spelen
- Een zilveren schaal met de handtekeningen van de juryleden van de olympische zeilwedstrijden op het Buiten-IJ, samen met een officialkaart van zeilofficial E.A. Lehman
- Een ontwerp in gips voor de officiële herinneringsmedaille van Amsterdam 1928
- Officiële uitnodiging voor het bijwonen van het leggen van de eerste steen van het Olympisch Stadion op 18 mei 1927
- Een geëmailleerd bord met de tekst ‘Amsterdam’, dat door de ANWB werd gebruikt voor de bewegwijzering
De brief van het NOC
NOC*NSF
Tijdens de veiling heeft ook NOC*NSF enkele objecten kunnen aanschaffen. Het gaat daarbij om een particulier fotoalbum over Amsterdam 1928 met enkele privé-opnames van de Nederlandse ruiter Charles Pahud de Mortanges, in 1928 winnaar van zowel een gouden individuele medaille als een gouden teammedaille bij het paardrijden. Pahud de Mortange werd later IOC-lid en voorzitter van het Nederlandse Nationaal Olympisch Comité, nu NOC*NSF.
Een ander fraai object is een dienstkaart met armband, in 1928 in gebruikt als accreditatie voor leden van de studentendienst zodat zij toegang kregen tot ‘tribunes en dienstingangen’ om namens de Stads Inlichtingen Dienst voorlichting aan het publiek te kunnen geven.
Tenslotte is het gelukt om een aantal dagprogramma’s en toegangskaarten voor aa augustus 1928 te bemachtigen. Tijdens de Olympische Spelen in Amsterdam was dat namelijk het absolute hoogtepunt: binnen 24 uur werden door Nederland vier gouden, één zilveren en twee bronzen medailles gewonnen.
Het jasje van Jan Zeegers
Aanvulling op bestaand erfgoed
De vijf partners zijn er zo in geslaagd om belangrijke onderdelen uit de collectie-Treurniet te behouden. Amsterdam hecht er belang aan om historische collecties, zoals bijvoorbeeld ook in het stadsarchief, ten toon te stellen voor Amsterdammers.
De aanwinsten zijn een unieke aanvulling op de reeds aanwezige erfgoedcollecties over 1928 van de samenwerkende instellingen. Alle partners hebben verklaard enthousiast te zijn over de recente samenwerking. In gezamenlijk overleg wordt bekeken op welke manier de collectie beheerd en tentoongesteld kan worden aan het publiek. Deze positieve ervaring kan tevens een goede aanzet zijn om in de toekomst nog meer kennis over de collectievorming, beheer en presentatie van het Amsterdams sportieve en olympische erfgoed met elkaar te delen.
Het ontwerp van de medaille