NieuwOlympische Spelen

Amsterdam is gebouwd op palen en het Olympisch Stadion dus ook

Om te voorkomen dat het Olympisch Stadion zou wegzakken in de grond werden er palen geslagen. Het heiwerk duurde acht maanden voordat de bouw zelf kon beginnen. 

Amsterdam is gebouwd op palen. Onder het Paleis op de Dam zijn er 13.659 geslagen. De bouwers van het Olympisch Stadion moesten hiermee ook rekening houden. In 1925 had het Nederlands Olympisch Comité daarom uitgerekend dat er zo’n 5.000 palen moesten worden geslagen onder het te bouwen stadion. Voordat er een steen was gelegd, was er al heel veel werk verzet.

Het heiwerk duurde zo’n acht maanden, waarmee architect Jan Wils in juli 1926 begon. ‘Palen van 13 meter lengte verdwijnen er als lucifers in den grond’, schreef De Nieuwe Rotterdamsche Courant op 21 oktober 1926 hierover. ‘Het is een zeer interessante bedrijvigheid.’

Het NOC bleek met het bedachte aantal van 5.000 er niet heel erg naast te hebben gezeten. In maart 1927, toen het heien was voltooid, waren er precies 4.425 palen gebruikt om het Olympisch Stadion te funderen. De rest van de bouw kon beginnen, nadat prins Hendrik op 18 mei 1927 de eerste steen had gelegd. Krap een jaar later, 17 mei 1928, werd het Olympisch Stadion officieel in gebruik genomen voor de Olympische Spelen.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.