NieuwOlympische Spelen

André Agassi was de held van Ede

De Olympische Spelen bestaan 125 jaar – het onderwerp van de expositie Olympia aan Zee in Den Haag. In samenwerking met Europeana vertel ik tientallen verhalen, met gebruik van internationaal archiefmateriaal. In het tiende deel André Agassi.

André Agassi op het Audi Tennistoernooi van 1989 in Ede. Foto Gemeentearchief Ede via Europeana

De Amerikaanse tennisser André Agassi zette zijn sport in de jaren tachtig op de kop. Met zijn lange haren, kleurige tenues en oorringen zette hij zich af tegen het elitaire karakter van die sport. Alleen op Wimbledon speelde hij in het wit, omdat dit moest. 

Als zestienjarige tekende hij een contract bij Nike, waardoor deze schoenen ook in het straatbeeld opdoken. De kleurrijke ontwerpen veranderden dus zowel het tennis als de mode. 

En Agassi won veel, eigenlijk alles. Ook het mannen-enkeltoernooi op de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta, in zijn eigen land dus.

In de jaren tachtig speelde André Agassi zelfs enkele keren op een toernooi in Ede, voor een startgeld van honderdduizend dollar. Hij was een opkomende ster, maar al wel met een grote aantrekkingskracht. In 1989 was Agassi de grote man in Ede toen ook zijn landgenoot John McEnroe meedeed. McEnroe klaagde in die tijd vaak over de shows van Agassi, maar uiteindelijk won Agassi wel het de finale in Ede. En in de sport heeft de winnaar nu eenmaal altijd gelijk. 

Straatnamen in El Paso

André Agassi is een icoon van zijn tijd, ook door zijn invloed op de straatmode. Hij gaf tennis letterlijk kleur en zo stroomden de mensen toe om hem te zien spelen, ook in Ede.

En dan trouwde hij ook nog met Steffi Graf, de Duitse tennislegende. Ze zijn allebei zo populair dat er straten naar hun zijn vernoemd.

In de Amerikaanse stad El Paso ligt zelfs een wijk, waarin ze allebei zijn vernoemd. Hun straten sluiten ook nog eens op elkaar aan. Wie op de hoek gaat staan, ziet ze allebei liggen. Weet jij misschien nog een echtpaar, waarin beide partners een straatnaam hebben, die ook nog eens bij elkaar liggen?

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.