NieuwOlympische Spelen

Bob Beamon sprong in 1968 naar de 21e eeuw

De Amerikaanse verspringer Bob Beamon viert vandaag zijn 75e verjaardag. Op de Olympische Spelen van 1968 sprong hij onwaarschijnlijk ver. 

Foto via Wikicommons

De olympische titel van de Amerikaanse atleet Bob Beamon in 1968 is één van de grootste sensaties van de vorige eeuw. Hij won met een sprong van 8,90 meter en verbrak zo het wereldrecord in één klap met 55 centimeter! Het was de sprong naar de 21e eeuw, werd meteen gezegd. 

Dit wereldrecord werd pas in 1991 verbroken door Mike Powell, maar niet op de Olympische Spelen. Beamon heeft daarmee al 53 jaar het olympisch record in handen. In 2018 keerde hij nog een keer terug naar het stadion in Mexico, zoals we op deze foto zien.

Protest

De sprong van Bob Beamon is in 2021 nog niet vergeten. Wat wél is vergeten is dat deze atleet tijdens de medailleceremonie zijn vuist balde uit protest tegen het racisme in zijn eigen land. Hij deed daarmee hetzelfde als zijn landgenoten Tommie Smith en John Carlos, die met gebalde vuisten en gebogen hoofden luisterden naar het Amerikaanse volkslied. 

Het is het beroemdste protest uit de geschiedenis van de Olympische Spelen, maar Smith en Carlos werden daarna wel uitgespuugd door de witte sportwereld. Ze kregen bijvoorbeeld nooit een straatnaam in hun land, maar Beamon wél, in El Paso. Ruim een halve eeuw later verdienen Smith en Carlos ook een straatnaam. 

Grootste podium

Beamon kreeg bij terugkomst in het Olympisch Stadion in Mexico Stad allemaal microfoons onder zijn neus geduwd. Diezelfde media-aandacht gebruikten de zwarte Amerikaanse atleten in 1968 om het racisme in hun land onder de aandacht te brengen. De Olympische Spelen zijn tenslotte het grootste podium ter wereld. 

Tot grote ergernis van hun landgenoot Avery Brundage, de Amerikaanse voorzitter van het IOC, racist in hart en nieren en in 1936 verantwoordelijk voor het uitsluiten van Jesse Owens ná het winnen van zijn vier gouden olympische medailles. In 2021 is die microfoon nog steeds het belangrijkste middel voor verzet in de sport. Het grote verschil is dat door sociale media iedereen nu een microfoon heeft, waar Beamon zijn boodschap pas kon vertellen na zijn olympische titel. 

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.