NieuwOlympische Spelen

Dankzij de wisselfout van Sven Kramer schreef Nicolien Sauerbreij geschiedenis

Op 23 februari 2010 verspeelde Sven Kramer door een wisselfout een gouden medaille op de 10.000 meter. Daardoor won niet hij de honderdste olympische titel voor Nederland, maar snowboardster Nicolien Sauerbreij.

Foto via Wikicommons

Nederland was in rouw na de verkeerde wissel van Kramer. “Na afloop van de race was de verwarring totaal”, schreef John Volkers in de Volkskrant. “Eerst werd de fout toegerekend aan Kramer. Een schaatser is altijd zelf verantwoordelijk voor zijn wissels, maar het bleek dat Kramer van zijn lijn was uitgeweken door een schreeuw van zijn coach.”

Kramer beaamde dat: “Normaal zal ik niemand iets in de schoenen schuiven, maar vlak voor de pilon zegt Gerard: naar binnen. Toen dacht ik: ik zal wel fout zijn, en ik ging naar binnen. Ik moest in een split second beslissen. Verkeerde gewisseld op een van dé momenten in mijn leven. Het is zwaar kut.”

Goud in de sneeuw

Kramer miste zo niet alleen zijn eigen sportieve hoogtepunt met een olympische titel op de 10.000 meter, maar ook een olympische mijlpaal. Bij winst was hij namelijk de honderdste olympische kampioen van Nederland aller tijden geweest. Drie dagen later vond dat historische moment alsnog plaats, in de sneeuw nota bene. Nicolien Sauerbreij was toen de beste bij de parallelreuzenslalom, waarmee ze twéé keer sportgeschiedenis schreef: én het eerste ‘sneeuwgoud’ voor Nederland én de honderdste gouden medaille.

“Met tranen in haar ogen luisterde Sauerbreij naar het Nederlandse volkslied”, aldus Het Parool. Daarna schaafde ze anderhalve millimeter van haar plak, waardoor die intact bleef. Van dit goud maakte ze een nieuwe ring, die ze altijd draagt, inclusief het olympische logo met vijf ringen. Een ring met vijf ringen dus.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.