NieuwOlympische Spelen

De Amsterdamse bokser Bep Kneppers vocht het liefst tegen het fascisme

De Olympische Spelen bestaan 125 jaar – het onderwerp van de expositie Olympia aan Zee in Den Haag. In samenwerking met Europeana vertel ik tientallen verhalen, met gebruik van internationaal archiefmateriaal. In het derde deel de Amsterdamse bokser Bep Kneppers.

Afbeelding van Národní muzeum – Historické muzeum, Czech Republic via Europeana

De sportwereld van de jaren dertig van de vorige eeuw was veel groter dan alleen de olympische beweging, waarin het vooral draait om de helden en de hoogtepunten. In diezelfde tijd waren er in Europa ook heel veel socialistische en communistische sporters. Het verschil zien we al bij het gebruik van de vlag. Bij de Olympische Spelen lopen de teams allemaal achter hun eigen nationale vlag. Bij de linkse sporters werd maar één vlag gebruikt: de rode. Geen onderlinge rivaliteit, maar samenwerking. Geen competitie, maar solidariteit.

Dat klinkt marginaal, maar deze linkse sportevenementen waren getalsmatig veel groter dan de Olympische Spelen in diezelfde tijd. In 1931 bijvoorbeeld deden zo’n honderdduizend sporters mee aan de Arbeiders Olympiade in Wenen, uit 26 verschillende landen. Ter vergelijking: drie jaar eerder waren er 3000 sporters op de Olympische Spelen in Amsterdam!

Barcelona

De Arbeiders Olympiade van 1936 was een protest tegen de Olympische Spelen dat jaar, omdat die door de nazi’s werden georganiseerd. In Barcelona hadden de linkse partijen de macht en die nodigden daarom alle progressieve sporters uit om daar mee te doen. Voor zolang er tenminste nog socialistische sporters waren, want in Duitsland werden ze al opgesloten en vermoord.

De nacht voor de openingsceremonie werd Barcelona aangevallen door de fascistische troepen van Franco. Er vielen honderden doden. Daarom is dit sportevenement op het allerlaatste moment afgelast. De meeste deelnemers vluchtten in paniek naar huis. Een paar bleven achter om mee te vechten tegen Franco, soms tot de dood erop volgde.

Bep Kneppers

De Amsterdamse bokser Bep Kneppers reisde ook naar Barcelona om nooit mee te doen. Als een held keerde hij terug in zijn stad, waar de andere linkse sporters hem een eerbetoon gaven. Later zei Kneppers dat hij in Barcelona onder de indruk was geraakt van de strijd tegen Franco. Een jaar later ging hij zelfs terug naar Spanje om mee te vechten tegen Franco.

Kneppers overleed in 1995, maar zijn naam leeft nog steeds voor in Amsterdam. In de Palmstraat zit sportvereniging Bep Kneppers als ‘een club met idealen’, zoals ze zelf nog steeds zeggen. Want Kneppers vocht liever tegen de fascisten dan in de ring.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.