Olympische Spelen

De band tussen het Duits Olympisch Comité en het Nederlandse koningshuis

Hertog Adolf Friedrich van Mecklenburg was in 1949 de eerste voorzitter van het olympisch comité van West-Duitsland. Deze hertog had een directe band met het Nederlandse koningshuis.

Er is een historische band tussen het Nederlandse koningshuis en de sport, met name de olympische beweging. Prins Hendrik bijvoorbeeld, de man van koningin Wilhelmina, bemoeide zich al snel na zijn komst naar Nederland met de sport. In 1907 bijvoorbeeld was hij beschermheer van een bijeenkomst van het IOC in Den Haag, de eerste grote olympische bijeenkomst van ons land.

De broer van Hendrik was hertog Adolf Friedrich van Mecklenburg, die in 1926 lid werd het van het Internationaal Olympisch Comité. Zo bezocht hij de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam zowel als IOC-lid en als broer van prins Hendrik, die dat evenement officieel opende. Bij een speciaal gastmaal van Wilhelmina tijdens de Spelen schoof hij daarom als vanzelfsprekend aan.

Door deze bijzondere band moet de koninklijke familie al vanaf 1926 heel goed op de hoogte zijn geweest van interne IOC-zaken. Hendrik belde gewoon even zijn broer op en alles was weer geregeld. Of hij nodigde hem uit naar Apeldoorn te komen – in dit geval vanwege het 25-jarige huwelijk van Wilhelmina en Hendrik (hetgeen hier een fascinerende foto opleverde). Daarna togen de broers naar Den Haag om iets te doen wat wij helaas niet weten.

Huwelijk van de hertog van Mecklenburg.nrs. 1 en 2 hertog Friedrich Adolf en ec…

Huwelijk van de hertog van Mecklenburg. nrs. 1 en 2 hertog Friedrich Adolf en echtgenote. 3 groothertogin Alexandra van Mecklenburg-Schwerin, 4 koningin Wilhelmina. 5 prinses Juliana. 6 prins Hendrik. 7 kroonprinses Cäcilie. 8 koningin Alexandrine van Denemarken. 9 groothertog Friedrich Franz van Mecklenburg-Schwerin. Foto Nationaal Archief

In 1949 werd Adolf Friedrich van Mecklenburg aangesteld als de voorzitter van het net opgerichte West-Duits Olympisch Comité. In zijn eerste rede deed hij de opmerkelijke uitspraak dat de Spelen van 1936 in Berlijn niet voor nazi-propaganda hadden gediend.

Het maakte niets uit, net zoals het bestaan van onderstaande foto uit 1937 van Adolf Friedrich van Mecklenburg, die in het bestand staat van het Nationaal Archief. Blijkbaar was zijn verleden toch schoon genoeg om na de oorlog een doorstart te maken in de olympische wereld. Of de olympische wereld kneep even een oogje dicht – dat kan natuurlijk ook.

Update 22 augustus 2017: Dankzij dit bericht op Twitter weten we nu meer over dat dichtgeknepen oogje van het IOC.

Hertog Adolf Friedrich zu Mecklenburg (de broer van prins Hendrik), voorzitter v…

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.