NieuwOlympische Spelen

De Belgische sporter Victor Boin is de meest veelzijdige olympiër ooit

De Olympische Spelen bestaan 125 jaar – het onderwerp van de expositie Olympia aan Zee in Den Haag. In samenwerking met Europeana vertel ik tientallen verhalen, met gebruik van internationaal archiefmateriaal. In het vierde deel de Belgische sportman Victor Boin, die in 1920 als eerste de olympische eed aflegde.

De olympische eed van 1920. Foto van Sportimonium via Europeana

De Belgische sporter Victor Boin leek wel tien verschillende levens te hebben, met een Waalse moeder en Vlaamse vader. In 1920 was hij aanwezig bij het herstel van de Olympische Spelen, nota bene in zijn eigen land. Namens de sporters legde hij daar de allereerste olympische eed in de gescheidenis af. Hij deed daarna als schermer mee en won een zilveren medaille. 

Boin was onwaarschijnlijk getalenteerd, want ook in sporten als jiu-jistu en schaatsen blonk hij uit. En dan was hij ook nog oprichter en voorzitter van de eerste Belgische ijshockeyclub.

Bij de Olympische Spelen van 1908 en 1912 had Boin ook al medailles gewonnen, beide keren met waterpolo. Hij deed die keren ook mee met schermen, toen zonder een erepodium. Het is uniek dat een sporter op drie opeenvolgende Spelen een medaille won en dat ook nog eens in twee verschillende sporten.

Afbeelding Sportimonium via Europeana

Tussen de Olympische Spelen van 1912 en 1920 lag alleen wel de Eerste Wereldoorlog. Boin staakte voor zolang zijn sportieve loopbaan en meldde zich als vrijwilliger bij het leger. In 1916 werd hij gevechtspiloot. Aan het einde van de oorlog kreeg hij de opdracht om de Belgische koning en de koningin naar Engeland te vliegen, omdat de zeeverbinding te onveilig was. In 1920 keerde Boin weer terug op de sportvelden.

Antwerpen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Foto via Wikicommons

Wéér een ander leven leidde hij als sportjournalist, onder meer als oprichter van de Internationale Sportpers-vereniging. Tijdens de Olympische Spelen van 1936 verzorgde hij de eerste gesproken sportreportage op de Belgische radio. Als er ergens geschiedenis werd geschreven, was Boin er dus bij.

Afbeelding Sportimonium via Europeana

En dan was hij ook nog voorzitter van het Belgisch Olympisch Comité, wat deze prachtige foto opleverde met zijn landgenoot Henri de Baillet-Latour, toen voorzitter van het IOC, hier op het paard. In tegenstelling tot Boin worden er bij het werk van De Baillet-Latour inmiddels de nodige vraagtekens geplaatst, mede omdat onder zijn leiding de nazi-Spelen van 1936 plaatsvonden.

Foto van Sportimonium via Europeana

Op deze foto staat Boin aan de linkerzijde als zwemcoach. In Brussel is zijn naam inmiddels vastgelegd in een zwembad. En dan is er in die stad ook nog een Victor Boin Stadion, als trainingsruimte van het Koning Boudewijnstadion. Eén sporter is zo dus vernoemd bij twéé verschillende sporten. En dat is tekenend voor zijn enorme veelzijdigheid.

Afbeelding via Wikicommons

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.