NieuwOlympische Spelen

De Duitse atleet Armin Hary mag nooit meer schoenen van Adidas dragen

De Olympische Spelen bestaan 125 jaar – het onderwerp van de expositie Olympia aan Zee in Den Haag. In samenwerking met Europeana vertel ik tientallen verhalen, met gebruik van internationaal archiefmateriaal. In het twaalfde deel bokser Armin Hary.

De finale van 1960, via Wikicommons

De Duitse sprinter Armin Hary won in 1960 de gouden olympische medaille op de honderd meter sprint. Heel bijzonder, want sinds 1932 hadden alleen maar Amerikaanse atleten dit gepresteerd. Met het Duitse estafetteteam won hij een tweede gouden medaille. En dan liep Hary dat jaar ook nog een wereldrecord op de honderd meter.  

Een jaar later was deze wonderbaarlijke loopbaan alweer voorbij. De Duitse atletiekbond legde hem een schorsing op, onder meer vanwege foute onkostendeclaraties. Nog voordat die was afgelopen, kreeg Hary een auto-ongeluk. Het was voor hem genoeg reden om te stoppen als topsporter.

Twee sponsoren

Precies in de periode van Hary was er een bittere strijd tussen de twee Duitse sportmerken Adidas en Puma. Het was een familievete met Adi Dassler als de baas van Adidas en broer Rudolf als de grote man van Puma. Ze gunden elkaar niets. Zelfs na hun dood liggen ze zover mogelijk uit elkaar op de plaatselijke begraafplaats.

Hary werd ook in deze strijd betrokken. Zijn gouden olympische race van 1960 liep hij op schoenen van Puma, maar tijdens de medailleceremonie droeg hij opeens die van Adidas. Zo hoopte hij op een dubbele uitbetaling, maar het liep juist uit op een enorm schandaal. Adi Dassler was razend en verbood Hary om ooit nog bij een wedstrijd iets van Adidas aan te trekken. “Atletiek betekende veel voor mij, maar geld nog meer”, zo zei Hary later in een terugblik. 

Foto via Wikicommons

Gouden race

Op deze schoenen beleefde Duitsland één van zijn grootste sportsuccessen van de vorige eeuw. De twee olympische titels van Hary staan op eenzame hoogte in de nationale sportgeschiedenis, met maar een paar andere sporters in zijn nabijheid. In die sporthemel wonen ook bokser Max Schmeling met zijn overwinning in 1936 op Jou Louis, de voetballers die in 1954 de wereldtitel wonnen en Boris Becker als Wimbledon-winnaar van 1985. Hary werd dan ook uitgeroepen tot de beste Duitse atleet van de twintigste eeuw.

Niet alles verliep trouwens naar wens, want Hary werd in zijn leven ook nog veroordeeld vanwege oplichting. 

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.