NieuwOlympische Spelen

De eerste olympische ijshockeywedstrijd was op de Zomerspelen van 1920

Op 23 april 1920 werd in Antwerpen de eerste olympische ijshockeywedstrijd gespeeld. Niet op de Winterspelen, maar op de Zomerspelen.

De Canadese ijshockeyploeg van 1920. Foto Sportimonium via Europeana

Op 23 april 1920 begonnen de Olympische Spelen van Antwerpen, bijna drie maanden vóór de openingsceremonie. Die was namelijk pas op 14 augustus.

Er was eerst een soort voorafje en dat waren de wintersporten kunstschaatsen en ijshockey. In 1920 bestonden er nog geen onafhankelijke Olympische Winterspelen en daarom werd het zo opgelost. Kunstschaatsen beleefde in 1908 al zijn olympische primeur in Londen. IJshockey deed dat dus in Antwerpen.

Er deden zeven landen mee; een vreselijk vervelend startaantal. Toch slaagden de organisatoren erin om tot een finale te komen, die door Canada werd gewonnen. De allereerste wedstrijd was tussen België en Zweden, die door de Scandinaviërs met 0-8 werd gewonnen. Erik Burman maakte het eerste olympische ijshockeydoelpunt ooit.

Niet alles ging volgens de regels zoals nu, want in 1920 bestond een ijshockeyteam uit zeven personen, waarbij geen reserves waren toegestaan. Het speelveld was kleiner dan normaal. Er werd in twee periodes van twintig minuten gespeeld.

Er zaten enkele fijne uitslagen tussen. De Verenigde Staten verpletterden Zwitserland met 29-0. Canada maakte er vijftien tegen Tsjechoslowakije en kreeg geen enkele tegentreffer. Kort samengevat kregen de Europeanen een vrij hardhandige ijshockey-les van de Noord-Amerikanen.

Ooggetuigenverslag

Via De Maasbode van 24 april 1920 hebben we een verslag van die eerste dag van Antwerpen 1920 en het debuut van ijshockey als olympische sport. Daarvoor nam deze krant een tekst over van het Handelsblad van Antwerpen: ‘Het Palais de Glacé heeft een feestelijk uitzicht gekregen. Overal hangen wimpels en vlaggen met de Belgische en Antwerpsche kleuren en deze der deelnemende landen.

’s Avonds als de honderden gloeilampjes schitteren en weerkaatsen in den effen ijsspiegel, is de aanblik betooverend. De omgeving waarin het voorspel der Vlle Olympiade wordt afgespeeld, is dan ook allerschoonst te noemen. Het ijsveld-zelve is het beste in den lande, en alle deelnemers zijn het vrijwel eens de piste, alsmede de inrichting der wedstrijden te loven. Een bijval te meer op het actief der Belgen.

’s Namiddags werden alle deelnemers door het uitvoerend comiteit in het tearoom ontvangen. Graaf de Baillet-Latour richtte hen het woord toe en verwelkomde hen, waarna van ieder land een afgevaardigde namens zijn team dank zegde.’

Sindsdien is ijshockey een vast onderdeel van de Olympische Spelen, alhoewel nooit meer op de Zomerspelen. Sinds 1924 zijn er Winterspelen en is dat ook niet meer nodig.

 

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.