De eerste squashbaan van Nederland was honderd jaar verstopt in Kasteel Middachten
Squash wordt in 2028 een olympische sport. De eerste baan werd al in 1914 in De Steeg aangelegd, maar er was niemand die dat wist.
Afbeelding via het Gelders Archief
Squash kwam in 1934 naar Nederland – officieel dan. Volgens de lezing van de Squash Bond Nederland was J. Fentener van Vlissingen hiervoor verantwoordelijk. ‘Hij liet de eerste squashbaan in Utrecht neerzetten. Amsterdam volgde met een squashbaan in het Polmanshuis naast Krasnapolsky. Daarna volgden er drie squashbanen in Rotterdam (VSSR – later Victoria) en ten slotte twee op “Klein Zwitserland” in Den Haag.’
Maar de geschiedenis gaat verder terug, want tot grote verbazing van de bond bleek er al in 1914 een squashbaan te zijn aangelegd op Kasteel Middachten in De Steeg, vlakbij Arnhem. Deze was echter alleen voor intern gebruik bedoeld en zodoende geen onderdeel van het officiële circuit. Bij Middachten waren ze er tot dat moment weer niet van op de hoogte dat hun baan, toentertijd in slechte conditie, zo bijzonder was.
Timmerwerkplaats
Deze historische baan ligt in de dienstgebouwen van het kasteel, die in de 17e eeuw werden gebouwd. Tussen 1875 en 1914 werden die weer herbouwd, waarna architect Samuel Weatherly in 1914 één van die vleugels de squashhal inrichtte. ‘Vroeger speelde de graaf hier graag een partijtje squash,’ meldt de website van Middachten. ‘Later is de ruimte gebruikt als timmerwerkplaats en opslagplaats, maar gelukkig is het karakter van het interieur bewaard gebleven.’
In 2013 werd deze hal gerestaureerd, nadat die al tientallen jaren lang buiten gebruik was geweest. Na een onderzoek bleek dat deze baan inderdaad de oudste van ons land is en bood de Squashbond – toevallig net bezig met de 75e verjaardag – zijn hulp aan om deze opnieuw in gebruik te nemen.
“We dachten dat de oudste baan in Utrecht of Rotterdam lag en dan dit,” zei Marcel Borst als directeur van de Squashbond tegen de website Sport & Zaken. “Prachtig. We zijn blij dat we konden helpen en we vinden het schitterend dat we een connectie hebben en hier historie en hedendaags gebruik hand in hand kunnen laten gaan.“
Liefhebbers voor een historisch potje squash kunnen hier reserveren.