NieuwOlympische Spelen

De gegevens van 204.852 olympische sporters staan allemaal online

In de Maand van het digitaal erfgoed besteedt Sportgeschiedenis aandacht aan de mooiste digitale collecties van sporthistorisch erfgoed. Op Olympedia staat alles over de Olympische Spelen – hier. Echt alles.

De opening van de Winterspelen van 1968 in Grenoble. Foto Ron Kroon via het Nationaal Archief

Op zoek naar het sporthistorische erfgoed moeten we ook buiten Nederland kijken. Voor de Olympische Spelen beginnen we altijd bij Olympedia, de databank vol informatie over de Olympische Spelen, zowel de klassieke als de moderne variant. Op deze plek wordt het werk gebundeld van tientallen sporthistorici en statistici. Vanuit Nederland wordt dat gedaan door Jeroen Heijmans en, tot zijn overlijden, Ton Bijkerk.

Er staat inmiddels zoveel op dat het niet eens meer mogelijk is om alles uit te leggen. Er kan op ontzettend veel manieren worden gezocht: op naam van de sporter of de bestuurder, per Olympische Spelen, per land, per sport, per geboorteplaats – om maar eens wat te noemen.

Helemaal leuk is het overzicht in lijstjes, een goudmijn voor een samensteller van een pubquiz. Hoeveel IOC-bestuurders waren van koninklijke afkomst? Hoeveel olympiërs deden ook mee aan de Paralympische Spelen? Welke olympiërs beklommen de Mount Everest?

Niet al die lijstjes zijn even frivool, want zo staat er ook een overzicht van alle olympiërs, die zijn gedood tijdens een oorlog. Zo is te herleiden dat Nederland de meeste Joodse sporters verloor tijdens de Holocaust, zowel relatief als absoluut. Helaas moeten we er rekening mee houden dat deze lijst verder aangevuld moet worden door alle oorlogen die momenteel woeden, of nog gaan komen.

En zo kan je zoeken naar de gegevens van 204.852 olympiërs, waarvan 94.319 met foto. Of kijk naar de 233 landen die hebben meegedaan aan de Olympische Spelen, waarvan er tientallen niet eens meer bestaan.

Kortom: wie iets meer wil weten over de Olympische Spelen, begint hier.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.