NieuwOlympische SpelenVoetbal

De Hongaarse voetbalvluchteling Zoltan Varga werd in eigen land ter dood veroordeeld

Kristina Timanovskaja is via de Olympische Spelen haar land ontvlucht. In 1968 deed voetballer Zoltan Varga hetzelfde, waarna hij bij verstek ter dood werd veroordeeld. Vijf jaar later werd hij door Ajax aangetrokken.

De Hongaarse voetballer Zoltan Varga kwam in 1973 naar Ajax als opvolger van Johan Cruijff. Hij stond bekend als één van de beste spelers van zijn generatie, maar na zijn vlucht bij de Olympische Spelen van 1968 in Mexico Stad kwam hij in grote problemen.

In zijn geboorteland kwam hij uit voor voor Ferencvaros toen hij in 1964 als negentienjarige meedeed aan de Olympische Spelen in Tokio. Met zijn team werd hij daar olympisch kampioen.

Twee jaar later zat Varga ook in de selectie op het WK voetbal in Engeland, maar kwam daar niet in actie. In 1968 won zijn land opnieuw olympisch goud, maar Varga gebruikte dat evenement voor een vlucht naar het westen. Het Hongaarse regime veroordeelde hem daarvoor bij verstek ter dood!

In West-Duitsland ontstond een nieuw probleem toen Varga zijn betrokkenheid bekende bij het beruchte Bundesligaschandaal, een enorme affaire vol omkoping. De Duitse voetbalbond schorste hem voor het leven, waarna de speler verhuisde naar Schotland.

In 1973 kwam hij dus in Amsterdam, maar speelde slechts twaalf wedstrijden. In 2010 is Varga overleden, 65 jaar oud, wellicht als enige Ajacied ooit met een lopende terdoodveroordeling.

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.