Olympische SpelenVechtsporten

De Kroonjuwelen van het Olympisch Stadion: Anton Geesink

Het Olympisch Stadion heeft tien Kroonjuwelen, waaronder het pak van Anton Geesink.

Judoka Anton Geesink won op de Olympische Spelen van 1964 de gouden medaille in de klasse alle categorieën. In de finale versloeg hij de grote Japanse favoriet.

Al in 1961 was Geesink de eerste niet-Japanner die het WK Judo won. Kijk maar naar deze aflevering van Andere Tijden Sport:

Geesink behoort tot de allergrootsten uit de Nederlandse sport. Hij heeft daarnaast ook als bestuurder een belangrijke rol gespeeld: in 1987 werd hij lid van het Internationaal Olympisch Comité en bleef lid tot aan zijn dood in 2010.

Het judopak waarin Geesink de Olympische finale van 1964 won, is te zien in de Olympic Experience. Omdat Geesink Olympisch kampioen is, staat zijn naam in de Wall of Fame in de Marathonpoort.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.