De laatste Olympische Dag voor de oorlog
De Olympische Dag was vroeger het hoogtepunt van de Nederlandse sport. In 1939 draaide alles om de Spelen van 1940, die vanwege de oorlog echter werden afgelast.
De opbrengst, welke zeker niet gering was, komt geheel ten goede aan de training voor de Olympische Spelen te Helsinki.
Op 25 juni 1933 werd voor de eerste keer een Olympische Dag in het Olympisch Stadion gehouden. Hiermee werd geld opgehaald voor het zenden van sporters naar de Spelen van 1936 in Berlijn. In een uitverkocht stadion was het een succesvolle bijeenkomst, waarna elk jaar opnieuw dit evenement werd georganiseerd.
In 1934, dus al bij de tweede keer, werden de wedstrijden uitgezonden op de nationale radio. De editie van 1937 was bijzonder vanwege de voetbalwedstrijd Centraal Europa – West Europa, waaraan de beste spelers van het continent meededen. Ook was het de eerste keer dat prins Bernhard officieel een Nederlands sportevenement bijwoonde – zijn officiële introductie dus.
Op de Olympische Dag van 1939 stonden de Spelen van 1940 centraal, waarvan toen natuurlijk nog niemand wist dat die zouden worden afgelast door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. De filmbeelden staan hieronder.
Met terugwerkende kracht was het een merkwaardige Olympische Dag. Tinus Osendarp was de atleet van de dag, maar zou na de oorlog worden veroordeeld voor collaboratie. En ook de voetbalinterland was heel vreemd, omdat eigenlijk Tsjecho-Slowakije de tegenstander van Oranje zou zijn. Dat land was echter net geannexeerd door Duitsland, zodat de tegenstander in feite niet meer bestond.
Hoe dan ook, schreef de Nieuwe Tilburgsche Courant in zijn verslag: ‘De opbrengst, welke zeker niet gering was, komt geheel ten goede aan de training voor de Olympische Spelen te Helsinki.’ Dat zou dus niet het geval zijn, omdat enkele maanden later de oorlog uitbrak, waardoor zowel de Spelen van 1940 als 1944 werden afgelast.
Vlak voor de Duitse inval werd nog wel serieus gesproken over een Olympische Dag op 23 juni 1940. Het NOC wilde dat die, hoe dan ook, doorgang zou vinden, maar de actualiteit haalde dit voornemen al snel in. Op 25 mei 1940 werd het evenement afgelast, waarna het pas weer in 1947 zou worden gehouden.