NieuwOlympische Spelen

De meest beruchte waterpolowedstrijd was 65 jaar geleden tussen de Sovjet-Unie en Hongarije

De beruchtste waterpolomatch in de geschiedenis is de groepswedstrijd tussen Hongarije en de Sovjet-Unie van 6 december 1956 op de Olympische Spelen van Melbourne. Anderhalve maand eerder waren de Russen namelijk Hongarije binnengevallen met tanks.  

Op 23 oktober 1956 begon de Hongaarse Opstand, waarbij het land probeerde zich los te maken van de Sovjet-invloed. Deze opstand werd in november 1956 in bloed gesmoord door de communisten.

Het toeval wilde dat Hongarije en Rusland elkaar een maand later in een zwembad in Australië weer tegenkwamen tijdens de Olympische Spelen. Het ging om een poulewedstrijd van de zes beste landenteams. Het team met de meeste punten werd olympisch kampioen.

De Hongaren wilden met deze wedstrijd revanche nemen op de mislukte opstand. Zo werd deze wedstrijd een kleine oorlog in een olympisch zwembad. Bij een 4-0 stand in het voordeel van de Hongaren, floot de scheidsrechter zelfs helemaal af, omdat er onder water meer gevochten werd dan dat er waterpolo werd gespeeld. De Hongaarse speler Ervin Zador kreeg overduidelijk een keiharde klap van een Rus. De legende wil dat het zwembadwater na de wedstrijd rood was gekleurd door al het bloed dat was gevloeid.

De Hongaren wonnen, waarna het Russische team onder politiebegeleiding het zwembad moest verlaten. Hongarije won uiteindelijk ook de gouden medaille; de Russen werden derde. Na de Olympische Spelen liep een groot deel van de Hongaarse delegatie over naar het Westen.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -