NieuwOlympische Spelen

De Nederlandse sporters mochten in 1924 geen ontbloot bovenlichaam tonen tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen

Het spijkerbroekenmerk Denham verzorgt de kleren van Team NL in Parijs. Precies honderd jaar geleden werd er voor de eerste keer een speciaal tenue ontworpen voor de Nederlandse olympische ploeg.

NOC*NSF maakte enkele maanden geleden bekend dat het kledingmerk DENHAM de representatieve kleren maakt voor de Nederlandse olympiërs en paralympiërs in Parijs. Precies honderd jaar geleden werden hiervoor blauwe colberts ontworpen, met oranjebies. Het was voor de eerste keer dat de sporters een kledingvoorschrift kregen.

Bij Olympisch Erfgoed van NOC*NSF ligt een historische kledingcollectie, die een mooi beeld geeft van de ontwikkelingen in de afgelopen eeuw. Het oudste object is van Klaas Boot op de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam.

Parijs 1924

Er wordt niets meer bewaard van 1924, het jaar waarin het Nederlands Olympisch Comité voor de eerste keer de opdracht gaf om een tenue te ontwikkelen. Gelukkig zijn er nog wel filmbeelden om toch te weten hoe dat eruit heeft gezien.

Om precies te weten wat we hier zien, pakken we het Algemeen Handelsblad van 7 juli 1924 erbij: ‘Ik, op de perstribune, rek mijn hals uit. Spontaan zeggen wij, Hollanders, dat onze menschen niet teleurstellen. In hun eenvoudige, keurige blauwe colberts met oranjebies en witte pantalon, zien de Nederlanders er onopvallend maar keurig uit.

Voorop: kapitein De Jong. de schermmatador! Een prettige verschijning, wiens open, echt Hollandsche snuit den toeschouwer aanstonds voor hem inneemt. Dan komt onze fleurige driekleur, fier gedragen door Van Dijk, den athletiek-technicus. En vervolgens onze leiders als mr. Feschotte, Westerouen van Meeteren, Van Leeuwen en Meyer voor onze pl.m. 40 deelnemers, uit schermsters, schermers en athleten bestaande.’

Niet ontbloot

Aldus het Handelsblad, waaruit blijkt dat de Nederlanders hebben geluisterd naar het goede advies in het Rotterdamsch Nieuwsblad een jaar eerder: ‘De athleten, die aan de Olympische Spelen deelnemen, zullen niet defileeren in ontbloot bovenlijf, waardoor het onmogelijk zou zijn ze van elkaar te onderscheiden, maar in een athletiek tenue, korte broeken, en gekleurde shirts of truien met schildjes.’

Er is er dan toch weinig veranderd, want ook in 2024 zullen de Nederlanders niet met ontbloot bovenlijf meedoen aan de openingsceremonie van de Olympische Spelen en de Paralympische Spelen.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.