De vorige Nederlandse vlaggendrager bij de Olympische Spelen in Parijs was een gymleraar uit Utrecht
Lois Abbingh en Worthy de Jong lopen met de Nederlandse vlag tijdens de openingsceremonie in Parijs. In 1924 was daar ook zo’n plechtigheid, toen met J.H. van Dijk in die functie.
Screenshot uit de Polygoon-film uit 1924 over de openingsceremonie, via Beeld & Geluid
De openingsceremonie van de Olympische Spelen was vroeger nog niet zo’n ding. Het kost dan ook heel veel moeite om informatie te vinden over J.H. van Dijk, die honderd jaar geleden de Nederlandse vlag droeg. In de eerste helft van de vorige eeuw werd nooit zijn voornaam genoemd.
En dan waren er ook nog eens méér mensen met dezelfde achternaam en initialen, extra lastig. Aanvullingen zijn daarom altijd welkom – hier.
In 1924 was Van Dijk in ieder geval sport- en gymleraar, want dat stond in de weinige krantenberichten over zijn bijdrage in Parijs. Er is nog wel bewegend beeld van hem, afkomstig uit de Polygoon-film van de Spelen van 1924. Daardoor is bekend hoe hij eruit zag – altijd handig.
Militaire achtergrond
Van Dijk was vier jaar eerder trouwens ook al vlaggendrager geweest in Antwerpen en had dus blijkbaar een goede staat van dienst. Hij was, zo blijkt uit de toenmalige sportpers, op veel fronten actief.
In de Eerste Wereldoorlog was hij onder meer gymleraar voor militairen. In die hoedanigheid maakte hij veel propaganda voor sport en lichamelijke opvoeding in de krijgsmacht, wat toen een nieuw verschijnsel was. In 1920 werd Van Dijk genoemd als Sportleraar der Marine in Vlissingen; een jaar later als leraar van de Militaire Gymnastiekschool in Utrecht.
Ook werd Van Dijk medewerker van het Algemeen Sportblad voor Utrecht en Omstreken. Zo duikt zijn naam voor de eerste keer op in de regio Utrecht. Vanaf 1923 had hij een adres in Bilthoven, waar hij verschillende keren verhuisde.
Hercules
Hij bemoeide zich met heel veel sporten, zoals atletiek, voetbal, skiën (!), zwemmen en boksen. Zelf deed hij niet mee aan de Olympische Spelen, maar werd als vlaggendrager ingezet, omdat hij was meegereisd als masseur van de Nederlandse atletiekploeg.
En dan was Van Dijk ook nog een tijd de coach van Hercules, de voetbalclub die afgelopen seizoen Ajax versloeg in het bekertoernooi.
Over zijn geboortedag en sterfdatum is geen zekerheid, maar het vermoeden is dat Van Dijk circa in 1940 is overleden. En dat hij was getrouwd met Catharina Oedsses de Vries.
Nogmaals: aanvullingen hier.