NieuwOlympische Spelen

De vrouwelijke schaatsers mogen pas sinds 1960 meedoen aan de Olympische Winterspelen

De Olympische Winterspelen bestaan deze maand precies honderd jaar. Lidiya Skoblikova was tot de editie van 2022 de meest succesvolle langebaanschaatser, maar na meer dan een halve eeuw werd ze ingehaald door Ireen Wüst. 

Foto Eric Koch uit 1967 via het Nationaal Archief

Het langebaanschaatsen staat sinds de eerste Olympische Winterspelen van 1924 op het programma. Op 26 januari is deze sport daarmee precies een eeuw een olympische discipline.

In de eerste decennia wel alleen voor mannen. Pas in 1960 werden er voor de eerste keer vrouwen toegelaten na een besluit in 1958 van het organisatiecomité van de Winterspelen in Squaw Valley. De KNSB stuurde hiervoor nog niemand, zodat deze primeur aan de Nederlandse schaatsvrouwen voorbij ging.

Vier uit vier

Het was meteen het begin van het tijdperk van Lidiya Skoblikova uit de voormalige Sovjet-Unie, met olympische titels op de 1500 en 3000 meter. Vier jaar later won ze zelfs alle afstanden, waarmee ze de eerste olympiër werd met vier gouden medailles op één editie van de Winterspelen. Alleen de Amerikaanse schaatser Eric Heiden presteerde in 1980 beter met vijf olympische titels.

Deze vrouwelijke deelname aan het langebaanschaatsen werd niet overal in Nederland even goed ontvangen, zo blijkt uit Het Vaderland van 22 februari 1960. ‘Veel vrouwelijks zal men aan deze schaatsenrijdster  niet meer kunnen ontdekken,’ zo staat in een onderschrift van een foto van Skoblikova. ‘Had zij het wel gehad, wellicht was zij niet als nu Olympisch kampioene geworden.’

(Verhaal gaat verder onder deze afbeelding)

Dominantie

Skoblikova is nog steeds de olympische schaatser met de meeste gouden medailles ooit, al deelt ze dat aantal van zes inmiddels met Wüst. Haar dominantie strekte zich ook uit naar de wereldkampioenschappen met titels in 1963 en 1964. In beide gevallen won ze alle afstanden, wat daarna nooit meer is geëvenaard op een WK allround voor vrouwen.

Na haar schaatsloopbaan werd Skoblikova onder meer hoogleraar, lid van het Olympisch Comité van de Sovjet-Unie en voorzitter van de Russische schaatsbond. Bij de openingsceremonie van de Winterspelen van 2014 in Sochi droeg zij de olympische vlag.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.