NieuwOlympische Spelen

De Winterspelen van 2014 hebben net zoveel gekost als 3000 schilderijen van Vincent van Gogh

De Olympische Winterspelen bestaan deze maand precies honderd jaar. De editie van 2014 was de duurste ooit met een budget van meer dan 40 miljard euro. Het was goedkoper geweest als elke deelnemer een schilderij van Vincent van Gogh had gekregen. 

Vincent van Gogh heeft nooit een schilderij van de Olympische Winterspelen gemaakt

Tijdens een veiling in Parijs in 2021 ging Scène de rue à Montmartre onder de hamer, een schilderij van Vincent van Gogh uit 1887. Het werk werd verkocht voor dertien miljoen euro.

Als de organisatoren van de Winterspelen van 2014 in Sochi elk van de 2749 deelnemers zo’n schilderij hadden geschonken, hadden ze minder geld uitgegeven dan aan het sportevenement zelf! Nooit eerder in de geschiedenis had het zoveel gekost om zo weinig mensen hun sport te laten beoefenen.

Verzesvoudiging

Er staat in de afgelopen decennia geen maat meer op de Winterspelen, wat vooral duidelijk wordt als we gaan omrekenen naar de kosten per deelnemer. Niet iedereen maakte het zo bont als in Sochi, maar toch gaat het ergens mis.

Vlak voor aanvang van de Winterspelen van 2002 in Salt Lake City bijvoorbeeld rekende tijdschrift Sports Illustrated uit dat dit neerkwam op 625.000 euro per olympiër. IOC-lid Dick Pound reageerde onthutst: “Ik snap niet waar ze dat geld aan hebben uitgegeven. Kom op zeg, het zijn de Winterspelen maar!”

Tijdens de Olympische Winterspelen van 2018 in Pyeongchang kwamen precies 2922 sporters in actie. De uitgaven werden toen geschat op 10,6 miljard euro, wat per deelnemer ruim 3,5 miljoen euro is – een verzesvoudiging in zestien jaar tijd!

Inmiddels staat Sochi niet meer op zichzelf, want ook in Beijing ging het om krankzinnige bedragen. In aanloop naar de Winterspelen van 2022 zei China nog dat het relatief lage kosten verwachtte, omdat er veel hergebruik zou zijn van stadions van de Zomerspelen van 2008. Na afloop waren er hele andere berichten, waarbij een bedrag van zo’n 35 miljard euro werd genoemd. Er is in China helaas geen onafhankelijke rekenkamer om die cijfers eens te controleren, want dat land doet net zo moeilijk over onafhankelijke informatie als het IOC zelf.

Duurder dan de Zomerspelen

De Olympische Winterspelen zijn daarmee duurder per deelnemer dan de Zomerspelen vanwege de zeer specifieke omstandigheden. Zo spelen de sneeuwsporten zich af in moeilijk toegankelijke berggebieden, waardoor de logistieke kosten snel oplopen. De aanleg van een bobsleebaan of een springschans verdient zich na afloop veel moeilijker terug dan een zwembad of een voetbalstadion. Verder liggen deze locaties vaak op grote afstand van de verstedelijkte gebieden, zodat er extra verbindingen en faciliteiten moeten worden aangelegd.

Deze extra kosten moeten daarna vaak worden alsnog worden betaald door verhoogde belastingen, zoals de inwoners van het arrondissement Albertville merkten na de Winterspelen van 1992. Het dorp Brides-les-Bains, waar de meeste atleten waren gehuisvest, had een schuld van 72 miljoen gulden, op een jaarlijks budget van vijf miljoen. En dus werden de lokale belastingen voor de bevolking meteen verdubbeld.

Die 72 miljoen gulden van 1992 is in onze tijd vergelijkbaar met vijftig miljoen euro. Voor dat bedrag hadden de inwoners van Brides-les-Bains vier schilderijen van Vincent van Gogh kunnen kopen.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.