NieuwOlympische Spelen

Doe eens retro en geef de Nederlandse olympiërs over twee jaar een oranje bies

Op 5 juli 1924 begonnen de Olympische Spelen in Parijs. Tijdens de openingsceremonie liepen de Nederlanders in blauw, wit en oranje. De badge wordt bewaard door NOC*NSF, inmiddels al 98 jaar. 

De Nederlandse ploeg van 1924

Ik droom al jaren van een retromodeshow in olympische kleren, maar weet niet wie ik daarvoor moet bellen. Dat Kira Toussaint het zwempak toont van Rie Mastenbroek uit 1936. Dat Noël van ’t End met het judopak van Anton Geesink de catwalk betreedt. Dat Lindsay van Zundert een sierlijk rondje draait met de schaatsen van Sjoukje Dijkstra. Sportgeschiedenis, maar dan hip, voor mensen dus die nog niet 53 jaar oud zijn.

Het zal allemaal wel niet mogen, want NOC*NSF laat tegenwoordig niets meer aan het toeval over en stuurt de Nederlandse sporters met duidelijke kledingvoorschriften naar de Olympische Spelen. Het staat allemaal vastgelegd in artikel 17 van de modelovereenkomst tussen de sporters en NOC*NSF. Het is allemaal net zo doortimmerd als het handvest van de Verenigde Naties.

98 jaar geleden

Diezelfde NOC*NSF beheert ook de collectie Olympisch Erfgoed, onder meer met kleding die de Nederlanders droegen in de tijd dat er nog geen sprake was van modelovereenkomsten zo dik als alle zeven delen van Het Bureau van J.J. Voskuil bij elkaar opgeteld. Het oudste object is van 1924: de badge met de Nederlandse leeuw op de linkerborstzak. De deelnemers moesten die zelf bevestigen op hun kledij.

Het tenue van 1924 zelf is niet bewaard, maar daar zijn dan weer wel filmbeelden van. Het Algemeen Handelsblad van 7 juli 1924 schreef er ook over. De kleur oranje speelde toen al een rol: ‘Ik, op de perstribune, rek mijn hals uit. Spontaan zeggen wij, Hollanders, dat onze menschen niet teleurstellen. In hun eenvoudige, keurige blauwe colberts met oranjebies en witte pantalon, zien de Nederlanders er onopvallend maar keurig uit.

De Nederlandse badge van 1924, via Europeana

Voorop: kapitein De Jong. de schermmatador! Een prettige verschijning, wiens open, echt Hollandsche snuit den toeschouwer aanstonds voor hem inneemt. Dan komt onze fleurige driekleur, fier gedragen door Van Dijk, den athletiek-technicus. En vervolgens onze leiders als mr. Feschotte, Westerouen van Meeteren, Van Leeuwen en Meyer voor onze pl.m. 40 deelnemers, uit schermsters, schermers en athleten bestaande.’

Aldus het Handelsblad, waaruit blijkt dat de Nederlanders hebben geluisterd naar een advies in het Rotterdamsch Nieuwsblad een jaar eerder: ‘De athleten, die aan de Olympische Spelen deelnemen, zullen niet defileeren in ontbloot bovenlijf, waardoor het onmogelijk zou zijn ze van elkaar te onderscheiden, maar in een athletiek tenue, korte broeken, en gekleurde shirts of truien met schildjes.’

De volgende Spelen zijn opnieuw in Parijs, net als in 1924, precies honderd jaar later. Ik droom daarom opnieuw van een retromodeshow in olympische kleren. Wie moet ik bellen?

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.