Door deze satelliet werd Anton Geesink een ster
De Olympische Spelen bestaan 125 jaar – het onderwerp van de expositie Olympia aan Zee in Den Haag. In samenwerking met Europeana vertel ik tientallen verhalen, met gebruik van internationaal archiefmateriaal. In het vijfde deel de tv-satelliet Syncom.
Foto via Wikicommons
Deze Amerikaanse satelliet zorgde ervoor dat de Olympisch Spelen van 1964 over de hele wereld live werd uitgezonden. Net als deze zomer was dat evenement in Tokio, de eerste keer in Azië. Met het zogenaamde Syncom-project wilden de Amerikanen een wereldwijd communicatienetwerk opzetten. Dat was niet alleen handig om de Olympische Spelen te kunnen volgen, maar ook voor de oorlog in Vietnam.
Voor de ontwikkeling van de Olympische Spelen tot een wereldberoemd merk was deze nieuwe technologie in ieder geval heel belangrijk, omdat er zo miljarden mensen worden bereikt. En dat is weer zeer interessant voor adverteerders.
De ster Geesink
Dankzij die wereldwijde uitzendingen werden ook de sporters beroemd, omdat iedereen vanaf huis naar hun wedstrijden kan kijken. Door deze tv-satelliet werd de Nederlandse judoka Anton Geesink een ster, nadat hij in Tokio olympisch kampioen werd, nota bene in het land waar judo is uitgevonden. Na zijn loopbaan als sporter werd hij een belangrijk lid van het Internationaal Olympisch Comité.
In Nederland werd hij een sportlegende met verschillende straatnamen. De mooiste was de Anton Geesinkstraat in Utrecht, want daar heeft hij zelf nog gewoond.
Miljarden
In 1960 verdiende het Internationaal Olympisch Comité $394.000 met de uitzendrechten van de Olympische Spelen, in onze tijd vergelijkbaar met ruim drie miljoen euro. Inmiddels worden er miljarden betaald door de grootste maatschappijen ter wereld, want er is niets groter dan de Olympische Spelen. Dat geld wordt daarmee wel terugverdiend.
Maar dan moeten de Olympische Spelen natuurlijk wel doorgaan, wat door corona opeens veel minder vanzelfsprekend is geworden. Dat is nu dan ook de grootste kritiek, want is het wel verstandig om sporters vanuit de hele wereld naar Tokio te sturen? De volksgezondheid loopt door dit miljardenproject groot gevaar.
Wat vind jij: hadden de Spelen dit jaar wel door mogen gaan?