Olympische SpelenVraag het de redactie

Wat droegen de Nederlanders tijdens de Olympische Spelen van 1924?

In hun eenvoudige, keurige blauwe colberts met oranjebies en witte pantalon, zien de Nederlanders er onopvallend maar keurig uit.

NOC*NSF laat tegenwoordig niets aan het toeval over en stuurt de Nederlandse sporters met duidelijke kledingvoorschriften naar de Olympische Spelen. Op de website Olympisch Erfgoed staat een aantal foto’s van de historische kledingcollectie van NOC*NSF.

Het oudste object hierbij is van Klaas Boot op de Spelen van 1928 in Amsterdam. Dankzij filmbeelden uit 1924 van de Olympische Spelen in Parijs weten we ook wat de Nederlandse ploeg toen droeg tijdens de openingsceremonie.

HEB JE ZELF EEN VRAAG OVER SPORTGESCHIEDENIS?
HIER OPSTUREN

 

Het Algemeen Handelsblad van 7 juli 1924 schreef er ook over. De kleur oranje speelde toen al een rol: ‘Ik, op de perstribune, rek mijn hals uit. Spontaan zeggen wij, Hollanders, dat onze menschen niet teleurstellen. In hun eenvoudige, keurige blauwe colberts met oranjebies en witte pantalon, zien de Nederlanders er onopvallend maar keurig uit.

Voorop: kapitein De Jong. de schermmatador! Een prettige verschijning, wiens open, echt Hollandsche snuit den toeschouwer aanstonds voor hem inneemt. Dan komt onze fleurige driekleur, fier gedragen door Van Dijk, den athletiek-technicus. En vervolgens onze leiders als mr. Feschotte, Westerouen van Meeteren, Van Leeuwen en Meyer voor onze pl.m. 40 deelnemers, uit schermsters, schermers en athleten bestaande.’

Aldus het Handelsblad, waaruit blijkt dat de Nederlanders hebben geluisterd naar een advies in het Rotterdamsch Nieuwsblad een jaar eerder: ‘De athleten, die aan de Olympische Spelen deelnemen, zullen niet defileeren in ontbloot bovenlijf, waardoor het onmogelijk zou zijn ze van elkaar te onderscheiden, maar in een athletiek tenue, korte broeken, en gekleurde shirts of truien met schildjes.’

 

Advertentie

Koop bij bol.com

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van 'Amsterdam 1928' en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.