Olympische Spelen

Een traditie sinds 1928: de olympische eregalerij van het Olympisch Stadion

In het Olympisch Stadion is een eregalerij met de namen van alle olympische kampioenen van Nederland. Deze traditie bestaat al sinds 1928.

In het Olympisch Stadion zijn twéé eregalerijen met de namen van olympisch kampioenen: in de Marathonpoort en in de Koninklijke Ingang. Op de eerste staan alle Nederlandse olympisch kampioenen, binnenkort dus ook met de acht nieuwe namen van Rio de Janeiro. Op de andere eregalerij zien we de kampioenen van de Olympische Spelen van 1928 – zowel Nederlands als internationaal.

Deze eregalerijen zijn aangelegd vanwege een besluit van het IOC in 1921. Tijdens een sessie in Lausanne steunde de meerderheid het voorstel dat elk Olympisch Stadion de namen moest vastleggen van de sporters die in dat stadion hun olympische titel hebben behaald. Het was bedacht door IOC-lid Alexander Mercati, die schreef dat ’the names of all Olympic winners should be engraved on a plaquette and put up on the walls of the Olympic Stadium.’

Het Olympisch Stadion in Amsterdam was het eerste dat aan deze eis heeft voldaan, meteen tijdens de opening op 17 mei 1928. Een dag later schreef de dagblad Voorwaarts er in ieder geval al over: ‘In de Marathon-poort is een steenen tafel ingemetseld, waarop de namen van der Hollandsche Olympische kampioenen is ingebeiteld.’ Het ging dan om de sporters van de Spelen van 1920 in Antwerpen en 1924 in Parijs.

Op beide eregalerijen worden trouwens ook de winnaars van de Kunstolympiade genoemd, want volgens de criteria van 1928 waren die toen gelijkwaardig aan sportief goud. Dat had het IOC bepaald tijdens de 11e IOC Sessie van 1910 in Luxemburg. In 1948 werd voor de laatste keer een Kunstolympiade gehouden, waarna het IOC deze kampioenen niet meer officieel erkent.

Toch staan de namen van architect Jan Wils en schilder Isaac Israëls nog steeds op de eregalerij in de Marathonpoort en in de Koninklijke Ingang, omdat deze volgens de normen van 1928 gelijkwaardig waren met de sportmedailles. Beide kunstenaars verdienden hun gouden medaille tijdens de Olympische Spelen van 1928.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.