De Italiaanse turnvrouwen van 1928
Olympische SpelenZomerspelen

Enige nog levende deelnemer Amsterdam 1928 viert 100e verjaardag

Carla Marangoni uti Italië viert haar honderdste verjaardag. Ze is de enige nog levende deelnemer van de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam. Bij het turnen won ze toen zilver – pas twaalf jaar oud.

Bij reünies van olympische deelnemers zijn altijd opvallend veel turners. Niet omdat ze ouder worden dan andere sporters, maar omdat ze vaak zo jong zijn als ze meedoen aan de Olympische Spelen. De enige nog levende deelnemer van de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam is dan ook de Italiaanse turnster Carla Marangoni is. Vrijdag viert ze haar honderdste verjaardag.

Zij waren vrouwen, wij waren meisjes.

Marangoni werd in 2012 opgespoord door de Financial Times. Daarin keek terug op haar deelname in Amsterdam als twaalfjarig (!) meisje. Het was toen de eerste keer dat vrouwelijke turners mee mochten doen aan de Spelen, net als bij atletiek. Heel beperkt overigens, want de turnsters hadden precies één discipline: het team.

Nederland won daar goud; het Italië van Marangoni zilver. “De Nederlanders waren ouder en gespierder,” zei Marangoni tegen Financial Times. “Zij waren vrouwen, wij waren meisjes. Zij toonden kracht, wij waren elegant en harmonieus.”

De medailleoverhandiging in Amsterdam

De Italiaanse deelname van 1928 was sterk gekleurd, omdat Mussolini die gebruikte voor zijn fascistische propaganda. Na afloop van de Spelen werd Marangoni daarom ook gefeliciteerd door Mussolini, waar ze niet trots op is. Ze had andere politieke prioriteiten, bleek in de oorlog toen ze hulp bood aan Italiaanse verzetsstrijders.

Alhoewel Marangoni altijd interesse bleef tonen in de sport, wist ze tot 2012 niet dat de meeste Nederlandse turnsters van 1928 joods waren en daarom waren vermoord tijdens de oorlog. “Een tragedie,” was haar reactie toen de Financial Times haar dit vertelde.

Het Olympisch Stadion stuurde meteen een brief toen het over Marangoni las. “We waren aangenaam verrast om uw verhalen uit de eerste hand te horen,” aldus stadiondirecteur Hans Lubberding.

Marangoni is de 62e olympiër uit de geschiedenis die de leeftijd van honderd heeft gehaald. Hieronder zijn maar liefst vier Nederlanders: atleet Willem Winkelman (1887 – 1990), turner Dirk Janssen (1881 – 1986), turnster Alie van den Bos (1902 – 2003, in 1928 tegenstander van Marangoni) en Rie de Balbian Verster – Bolderhey (1890 – 1990, in 1928 deelnemer van de Kunstolympiade).

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.