NieuwOlympische Spelen

Er zijn in Nederland al meer dan 200 straten vernoemd naar olympische sporters

Door heel Nederland liggen straten, die vernoemd zijn naar sporters die ooit hebben meegedaan aan de Olympische Spelen. De website Over Straatnamen heeft die ingetekend op een kaart, inmiddels al ruim 200. Fanny Blankers-Koen is twaalf keer vernoemd, net als Jaap Eden.

De Nederlandse olympische ploeg breekt allemaal records deze zomer. Eén daarvan is amper opgemerkt, behalve door René Dings, de maker van de website Over Straatnamen. Bij de start van deze Spelen waren er zes sporters, die al vernoemd zijn in het straatbeeld, nog voordat ze in actie waren gekomen! En dan heeft ook chef de mission Pieter van den Hoogenband een eigen straat in Schiedam, net als zijn paralympische collega Esther Vergeer.

De totaalscore tot nu toe is daarmee net iets meer dan 200, met Fanny Blankers-Koen en Jaap Eden als koploper met ieder twaalf straten. Ook Eden rekenen we inderdaad mee, omdat hij in 1900 in actie kwam als baanrenner op de Olympische Spelen van 1900. De meest vernoemde buitenlandse olympiër is Pierre de Coubertin, oprichter van het Internationaal Olympisch Comité. Hij is acht keer vernoemd, alleen al in Almere drie keer. Abebe Bikila en Jesse Owens hebben enkele straten.

Amsterdam is koploper met maar liefst 47 straten, die naar olympiërs zijn vernoemd. In deze stad is het de gewoonte dat dit alleen gebeurt als de persoon in kwestie al is overleden, maar die regel gaat niet overal op, zo bleek eerder uit de constatering dat zes olympiërs al waren vernoemd terwijl ze nog in actie moesten komen in Tokio. En dan had Anton Geesink zijn judoschool in de Anton Geesinkstraat in Utrecht en ook sporters als Ada Kok, Erik Dekker en Sjoukje Dijkstra hebben bij leven meegemaakt dat hun naam als adres wordt gebruikt.

Op deze lijst staan trouwens ook mensen, die niet zijn vernoemd vanwege hun olympische kwaliteiten. Dat Abe Lenstra namens Nederland meedeed aan de Spelen van 1948 was niet doorslaggevend. George Patton deed in 1912 mee als vijfkamper, maar wordt geërd als Amerikaanse generaal in de Tweede Wereldoorlog. Toch staat ook Patton op deze lijst van olympiërs met een eigen straatnaam.

In deze lijst zijn geen straten opgenomen, die beginnen met Olympia of die verwijzen naar sporten, zoals in het Sportdorp in Rotterdam met onder meer de Estafettestraat, de Veldloopstraat en Discusstraat. In de Haarlemmermeer kan je zelfs wonen op Citius, Altius of Fortius – óók niet op deze lijst. En in Almere hebben we het Zilveren Medaillepad, het Gouden Medaillepad en de Zomerspelenstraat genegeerd.

Het is natuurlijk altijd mogelijk dat er een straatnaam over het hoofd is gezien. Laat dat dan hier weten, ook als jouw gemeente plannen heeft om Sifan Hassan of Harrie Lavreysen te vernoemen.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.