NieuwOlympische Spelen

Femke Heemskerk is de honderdste olympiër met een positieve coronatest

Femke Heemskerk heeft positief getest op het coronavirus. Ze is daarmee de honderdste olympiër ter wereld, die door het virus is besmet of zich daardoor moet terugtrekken. Dat kunnen we opmaken uit een lijst, die real-time wordt bijgehouden op de website Olympedia – hier.

Bill Mallon is één van de makers van Olympedia, de grootste en beste statistische website ter wereld over de Olympische Spelen. Hierop wordt onder meer een lijst bijgehouden over alle olympiërs, die besmet zijn geraakt door corona of een positieve test hebben gehad. Ook olympiërs, die zich moesten terugtrekken vanwege het virus, worden meegeteld – ook al is niet zeker of ze zélf ook zijn besmet.

Mallon baseert zich daarbij op de publicaties in de internationale pers, net als de andere medewerkers van deze website. Daardoor is het niet zeker of alle gevallen worden vermeld. Het is inmiddels wel de meest betrouwbare lijst wereldwijd van olympiërs met een besmetting. De eerste meldingen onder deelnemers aan de Olympische Spelen waren in maart 2020, aan het begin van de pandemie.

Daniel Yuste

Van de honderd olympiërs die tot nu door Mallon werden geregistreerd, zijn er inmiddels 22 overleden. De Spaanse wielrenner Daniel Yuste was op 26 maart de eerste, die bezweek. In 1968 deed hij mee aan de Olympische Spelen in Mexico-Stad. Twee dagen later volgde Pearson Jordan uit Barbados, in 1976 als atleet in Montreal.

Naast Heemskerk staan er nog vier Nederlanders op deze lijst: Kjeld Nuis, Anne Terpstra, Marianne Vos en Kirsten Wild. Van Vos zelf is niet bekend of ze een besmetting heeft opgelopen, maar als gevolg van het virus kwam ze afgelopen week niet in actie in de Brabantse Pijl. Op het laatste moment trok haar ploeg zich terug vanwege een positief testresultaat.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.