NieuwOlympische Spelen

Filmbeelden uit 1924 van Sonja Henie op de eerste Olympische Winterspelen

Op 25 januari 1924 begonnen in het Franse Chamonix de eerste Olympische Winterspelen. Er zijn nog filmbeelden van, onder meer van de legendarische kunstrijdster Sonja Henie.

Polygoon maakte in de winter van 1924 voor de eerste keer een buitenlandse reis voor een filmproductie. Het nog jonge bedrijf ging naar Frankrijk voor de Olympische Winterspelen, de eerste ooit.

Marnix Koolhaas schrijft hierover: ‘Van die Winterspelen is een film bewaard gebleven, gemaakt door de Nederlandse cameraman Isidor Ochse. De ontstaansgeschiedenis van de film is heel apart. Polygoon, toen al bekend van het bioscoopjournaal, wilde ook langere films maken. Als in 1923 bekend wordt dat Amsterdam in 1928 de Olympische Spelen mag organiseren, wil Polygoon een film maken van de Spelen van 1924. En zo trekt Ochse met zijn loodzware camera in de winter naar Chamonix en in de zomer naar Parijs om de Olympische Spelen van dat jaar vast te leggen.’

Ochse legde daarin onder meer de kür vast van de 11-jarige Sonja Henie uit Noorwegen, die door haar jonge leeftijd toen al veel publiciteit kreeg. Er zijn wel enkele opvallende details: kunstrijden werd ‘schoonrijden’ genoemd, een verwarring die overigens tot op de dag van vandaag bestaat. Verder werd de naam van Sonja Henie verbasterd tot ‘Sonja Herrie’.

Op deze bijzondere beelden zien we de latere schaatsdiva tijdens haar olympische debuut, inclusief val. Het was het begin van een lange loopbaan, waarbij de schaatsster later zelfs nog als filmster in Hollywood furore maakte. De Haarlemmer Isidor Ochs legde haar in 1924 zo voor het eerst op film vastgelegd!

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.