NieuwOlympische Spelen

Fotoboek uit 1956 van de olympische ploeg die nooit ging

Op 22 november 1956 begonnen de Olympische Spelen in het Australische Melbourne. Vlak voor aanvang trok Nederland zich echter terug uit protest tegen de Russische inval in Hongarije. Toch werd er een fotoboek uitgegeven met alle Nederlandse deelnemers erin.

Het is de grootste frustratie van een complete Nederlandse sportgeneratie: de boycot van de Olympische Spelen van 1956. Volkomen onverwacht trok het NOC zijn ploeg terug uit protest tegen de Russische inval in Hongarije, die begon op 4 november.

Supermarktketen Simon de Wit had in de aanloop een spaaractie opgezet waarbij klanten foto’s van de Nederlandse deelnemers konden verzamelen. Ondanks de boycot besloot het bedrijf dit toch uit te brengen om de sporters te eren en om de vele klanten tegemoet te komen die de foto’s hadden verzameld. Zoals Hugo Walker zou zeggen: curieus, natuurlijk.

NOC*NSF heeft dit boek gedigitaliseerd en is hieronder te lezen.

 

Advertentie

Bestel bij Bol.com

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van 'Amsterdam 1928' en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.