NieuwOlympische Spelen

Gevonden in Stadsarchief Amsterdam: proefdruk voor olympisch diploma van 1928

Elke winnaar van een olympische medaille in Amsterdam kreeg ook een diploma. De proefdruk van dit diploma bevindt zich in het Stadsarchief.

Op 17 mei 1928 begonnen de Olympische Spelen in Amsterdam met de hockeywedstrijd tussen Nederland en Frankrijk. Exact negentig jaar later verschijnt mijn boek Amsterdam 1928 met 28 verhalen over dit sportevenement. Als opwarmer plaatst Sportgeschiedenis onbekende historische documenten over Amsterdam 1928.

Het olympisch diploma van 1928 was een prachtige litho in zwart en goud met een afmeting van 76,4 x 55,6 cm. Het organisatiecomité nodigde voor deze opdracht drie kunstenaars uit, waarna Chris van der Hoef (1875-1933) werd aangewezen als ontwerper.

 

Van der Hoef, in 1875 in Amsterdam geboren, was een bekende naam in die tijd, onder meer als beeldhouwer, tekenaar en medailleur. De sport was hem niet vreemd, want Van der Hoef had toen al een rijke collectie sportbekers op zijn naam staan. Hij had het in ieder geval druk tijdens de Spelen, want hij ontwierp ook de cover van het dagprogramma. Verder deed hij mee aan de Kunstolympiade, een evenement dat toen gelijkwaardig was aan het sportieve deel van de Spelen.

De winnaars kregen dezelfde prijzen als de sporters en werden opgenomen in het medailleklassement. Zo won Nederland acht gouden medailles: zes voor de sporters en twee voor de kunstenaars Jan Wils (architectuur) en Isaac Israëls (schilderkunst). En een olympisch diploma dus.

In totaal werden hiervan 1842 afdrukken gemaakt, die na afloop van de Spelen naar alle medaillewinnaars werden gestuurd. Ook de officials ontvingen een exemplaar.

Van der Hoef won een zilveren medaille bij de Kunstolympiade in de categorie ‘Reliëfs en medaljes’. En zo kreeg hij het olympisch diploma, dat hij zelf had ontworpen.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.