NieuwOlympische Spelen

Gevonden in Stadsarchief Amsterdam: vergunning voor de Olympische Spelen van 1928

Op 17 mei 1928 begonnen de Olympische Spelen in Amsterdam met de hockeywedstrijd tussen Nederland en Frankrijk. Exact negentig jaar later verschijnt mijn boek Amsterdam 1928 met 28 verhalen over dit sportevenement. Als opwarmer plaatst Sportgeschiedenis onbekende historische documenten over Amsterdam 1928.

Alles begint met een vergunning, of het nou voor een tuinhuisje is of voor de Olympische Spelen, het allergrootste evenement ter wereld. En dus zette burgemeester De Vlugt van Amsterdam zijn handtekening onder een aanvraag van G. van Rossem van Comité 1928 om toestemming te geven aan de Olympische Spelen en alles wat daarmee te maken had, ‘gelet op artikel 252, in verband met artikel 5 der Algemeene Politieverordening van Amsterdam’.

Zo stemde de gemeente ermee in ‘gedurende de maanden Mei, Juni, Juli en Augustus 1928 te dezer stede Olympische Spelen te houden en de daarmede in verband staande muziekuitvoeringen, vertooningen, enz. te geven.’

De datum van deze vergunning valt meteen op: 4 mei 1928. Dat is exact dertien dagen voor aanvang van de Olympische Spelen! Het stadion was reeds opgeleverd, de steigers om de Marathontoren waren verwijderd, de eerste sporters waren in ons land, duizenden andere olympiërs waren onderweg en de kranten schreven al maanden over de voorbereidingen – kortom: de hele stad was klaar voor de Olympische Spelen.

De hele stad? Nee, de gemeente Amsterdam had tot dertien dagen voor aanvang verzuimd om de vergunning voor de Olympische Spelen van 1928 af te geven. Gelukkig werd dat nog net op tijd geregeld. Kijk zelf maar:

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.