NieuwOlympische Spelen

Gevonden in Stadsarchief: dagorder politie voor openingsceremonie Olympische Spelen

Prins Hendrik was aanwezig bij de opening van de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam. ‘Z.K.H. zal zich daartoe om 13.15 uur van het Koninklijk Paleis per rijtuig naar het Nieuwe Stadion begeven,’ zo luidde de instructie in de politieorder voor die dag.

Op 17 mei 1928 begonnen de Olympische Spelen in Amsterdam met de hockeywedstrijd tussen Nederland en Frankrijk. Exact negentig jaar later verschijnt mijn boek Amsterdam 1928 met 28 verhalen over dit sportevenement. Als opwarmer plaatst Sportgeschiedenis onbekende historische documenten over Amsterdam 1928.

 

Deze dagorder is van 28 juli 1928, de dag van de openingsceremonie. Amsterdam 1928 bestond namelijk uit twee delen: eerst het hockey en voetbal vanaf 17 mei, waarna de rest van het programma volgde van 28 juli tot en met 12 augustus.

In het politiearchief bij het Stadsarchief Amsterdam ligt het materiaal opgeslagen dat hoort bij deze Olympische Spelen. Het betreft onder meer een grote verzameling dagorders, elke dag één. Zo weten we dat prins Hendrik als politiebegeleiding elf agenten had, onder wie inspecteur Van Kleef en inspecteur Blanken.

Om 13.15 uur vertrok het gezelschap vanaf het Paleis op de Dam voor een tocht van 25 minuten. Het verblijf van de prins duurde tot ongeveer 17 uur, waarna hij terugkeerde naar de Dam.

Aldus de hoofdcommissaris A.J. Marcuse.

De aankomst van prins Hendrik bij het Olympisch Stadion

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.