NieuwOlympische Spelen

Gevonden in Stadsarchief: foto’s van de bouw van het Olympisch Stadion

Het heeft twee jaar gekost om het Olympisch Stadion te bouwen: één jaar voor het heien en één jaar voor de bouw zelf. Bij het Stadsarchief Amsterdam liggen 75 foto’s die hiervan zijn gemaakt – hier te bekijken. Ze werden gebundeld door de cementleverancier.

Op 17 mei 1928 begonnen de Olympische Spelen in Amsterdam met de hockeywedstrijd tussen Nederland en Frankrijk. Exact negentig jaar later verschijnt mijn boek Amsterdam 1928 met 28 verhalen over dit sportevenement. Als opwarmer plaatst Sportgeschiedenis onbekende historische documenten over Amsterdam 1928.

Het archief van Jan Wils als architect van het Olympisch Stadion ligt in Rotterdam, bij Het Nieuwe Instituut. Hier worden honderden foto’s bewaard van de bouw van dit gebouw, net als de tekeningen en de krantenknipsels die hiermee te maken hebben. Tot mijn verrassing vond ik echter ook bij het Stadsarchief Amsterdam een grote verzameling foto’s, die van 1926 tot en met 1928 werden gemaakt. Ze staan zelfs al online.

De meeste foto’s zijn ook te vinden in Rotterdam, op één heel bijzonder exemplaar na. Het is een afbeelding van het stadion, waar in 1924 de Olympische Spelen waren.

Vergelijk die foto eens met deze van het stadion in Amsterdam in 1928.

Het doet vermoeden dat Wils zich heeft laten inspireren door het Franse stadion. Hij was daar in ieder geval aanwezig als jurylid van de Kunstolympiade van 1924 en heeft het dus met eigen ogen kunnen zien.

Misschien heeft Wils die foto uit Parijs gebruikt als studie naar de palen die het dak ondersteunen. Wils probeerde die in Amsterdam zo ver mogelijk naar achter te plaatsen, zodat de bezoekers er weinig last van hadden. Wie er tenslotte precies achter zit, kan minder goed zien wat er op het veld gebeurt. In Alkmaar slaagde hij later zelfs in om de eerste kolomvrije sporttribune in Europa te bouwen.

Zo levert een fotoarchief nieuwe inzichten op, die de moeite waard zijn om weer eens verder uit te zoeken.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.