NieuwOlympische Spelen

Gevonden in Stadsarchief: het programma voor Amsterdam 1928

De Olympische Spelen van 1928 begonnen op 17 mei met het hockeytoernooi, maar pas op 28 juli was de openingsceremonie. Dat blijkt uit het schema dat wordt bewaard door het Stadsarchief Amsterdam. En ook hier zit weer een heel verhaal achter.

Op 17 mei 1928 begonnen de Olympische Spelen in Amsterdam met de hockeywedstrijd tussen Nederland en Frankrijk. Exact negentig jaar later verschijnt mijn boek Amsterdam 1928 met 28 verhalen over dit sportevenement. Als opwarmer plaatst Sportgeschiedenis onbekende historische documenten over Amsterdam 1928.

 

Het programma van Amsterdam 1928 was ronduit vreemd: eerst hockey en voetbal, dan zes weken niets en pas dan de rest van de Spelen, inclusief openingsceremonie. In het officiële rapport legden de organisatoren uit waarom ze dit hadden gedaan.

Bij het vaststellen van het programma waarop de Olympische Spelen moest met heel veel wensen en belangen rekening worden gehouden, zoals die van het IOC, de internationale bonden en de olympische comités. Het eerste voorstel was om op 30 juni te beginnen met het evenement, alhoewel er al vanaf 20 juni de eerste voetbalwedstrijden zouden worden gespeeld. Op 24 juli was de slotceremonie gepland, zodat de Olympische Spelen in totaal iets meer dan een maand zouden duren, aaneengesloten.

In mei 1926 oordeelde het IOC dat dit te lang was en dat het programma moest worden teruggebracht tot de periode 7 tot en met 22 juli – tot verbijstering van de Nederlandse organisatie. Zo kon ze helemaal opnieuw beginnen, waarbij het Amerikaans Olympisch Comité ook nog eens de dringende wens uitte dat ze het liefste van eind juli tot begin augustus wilde komen vanwege de beschikbare boten naar Europa. Dat was het moment waarop Amsterdam 1928 in twee delen uiteenviel: van 17 mei tot en met 15 juni het hockey, voetbal en de kaatsdemonstratie en van 28 juli tot en met 12 augustus de rest.

Zo kwam dit schema bij de Amsterdamse politie, alhoewel ook hier nog wijzigingen kwamen. Het wegrennen bijvoorbeeld was niet op de Veluwe, maar ging van Amsterdam en Den Haag en weer terug. Ook speelde Amersfoort nog een rol voor de paardensport. En dat zag er dan weer zo uit.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.

Geef een reactie