NieuwOlympische Spelen

Gevonden in Stadsarchief: luchtfoto van Amsterdam tijdens de Olympische Spelen van 1928

Het Olympisch Stadion lag in 1928 letterlijk aan de rand van de stad. Daar kan ik een heel verhaal over vertellen, maar met een luchtfoto erbij is het in één keer duidelijk.

Op 17 mei 1928 begonnen de Olympische Spelen in Amsterdam met de hockeywedstrijd tussen Nederland en Frankrijk. Exact negentig jaar later verschijnt mijn boek Amsterdam 1928 met 28 verhalen over dit sportevenement. Als opwarmer plaatst Sportgeschiedenis onbekende historische documenten over Amsterdam 1928.

Welkom in het Amsterdam van precies negentig jaar geleden. Linksonder op bijstaande luchtfoto is het Olympisch Stadion zichtbaar, dat dan net is opgeleverd. Het is een afbeelding, die afkomstig uit is uit de beeldbank van het Stadsarchief Amsterdam. Volgens het Stadsarchief is deze luchtfoto een montage uit meerdere opnamen, hoogstwaarschijnlijk gemaakt om de stad te promoten tijdens de Olympische Spelen.

Wie tijdens dat evenement plaatsnam op de bovenste rij van het stadion aan de zuidkant keek zo de weilanden in. Twee jaar eerder stond op die plek zelf nog de boerderij Na Druk Geluk, waar tegenwoordig de nabijgelegen brug naar is vernoemd.

Als we nog dichterbij gaan kijken op de foto van 1928 zien we de rest van de accommodaties: het Nederlandsch Sportpark uit 1914, de velden en het zwembad, de twee tijdelijke hallen en zelfs de schaduw van de Marathontoren.

Vanaf deze plek zou de stad in de jaren na de Olympische Spelen verder uitbreiden, ook voor de sport. Tien jaar later lag het Amsterdamse Bos er, met de Bosbaan en het Wagener Stadion.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.