NieuwOlympische Spelen

Gevonden: Nederlands ooggetuigenverslag van de Olympische Spelen van 1896

Op 25 maart 1896 – plaatselijke tijd – begonnen in Athene de eerste Olympische Spelen van het moderne tijdperk. Er deden geen Nederlanders aan mee, maar toch waren er enkele Nederlandse ooggetuigen aanwezig die hierover schreven. We kijken terug. Gratis artikel, maar een bijdrage is welkom – onderaan deze pagina.

De Middelburgse Courant had in 1896 een eigen medewerker in Athene tijdens de Olympische Spelen, van wie helaas niet de naam werd genoemd in zijn artikelen. Wie het ook was: hij was wel aanwezig bij de geboorte van de olympische beweging. En daarom plaatsen we zijn verslag opnieuw als één van de weinige oorspronkelijke Nederlandse bronnen uit 1896.

De Olympische spelen te Athene, die op dit oogenblik reeds bijna geëindigd zijn, nu het eerste jaar van de eerste nieuwe Olympiade is begonnen, waren in hooge mate belangwekkend, maar niet meer dan elke andere groote internationale sportwedstrijd. Buitendien, het weder was guur, de lucht bewolkt. Wanneer de zon achter de bergen van den Peloponnesus was ondergegaan, werd het zeer koud. Bij de opening der spelen, was het Stadion bijna gevuld, maar den dag van den Marathon-loop, toen kon niemand meer een plaats vinden en moesten duizenden in den aanloop blijven staan.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al bijna 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.