Olympische SpelenZomerspelen

Gouden skiff Jan Wienese uit 1968 wordt gerestaureerd

Op de Olympische Spelen van 1968 schreef roeier Jan Wienese geschiedenis door de gouden medaille te winnen in de skiff – nog steeds de enige olympische titel voor een Nederlandse skiffeur. Deze skiff wordt gerestaureerd.

Jan Wienese is een van onze grootste sporthelden.

Amsterdam is in 2014 gastheer van het WK Roeien. Daarom is het idee ontstaan om de skiff van Jan Wienese uit 1968, de Solitair II, te renoveren, zodat die in goede conditie kan worden verplaatst naar sportmuseum Olympic Experience. In deze skiff won Wienese in 1968 de gouden olympische medaille. Op dit ogenblik ligt de Solitair II in het botenhuis van roeivereniging De Amstel, de club van Wienese. Deze verenging verleent alle medewerking aan de restauratie.

Het project krijgt veel steun vanuit de Nederlandse roeiwereld, onder meer van Henk-Jan Zwolle en Femke Dekker. Zwolle, president van de World Rowing Championships 2014, zegt hierover: “De komende jaren staan in het teken van het ontwikkelen van de roeisport. De roeiwereld moet naar buiten kijken en aan het grote publiek duidelijk maken dat roeien een prachtige, eerlijke, schone en gezonde sport is. Om dat te bereiken is aandacht nodig voor roeihelden, zoals Jan Wienese met zijn gouden prestatie.”

Femke Dekker is voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Olympische Deelnemers. In 2008 won zij in de Holland Acht zilver op de Olympische Spelen en werd twee keer wereldkampioen vier zonder stuurvrouw. Ook zij staat achter het idee om de skiff in het Olympisch Stadion tentoon te stellen: “Jan Wienese is een van onze grootste sporthelden, die we kennen door zijn gouden prestatie in de skiff tijdens de Olympische Spelen van Mexico in 1968. Kortom een bouwsteen binnen het Olympisch Sporterfgoed.”

André Bolhuis, als voorzitter van NOC*NSF, ziet het project eveens zitten: “Het museum is een goede plek om eenieder te inspireren en te motiveren. Daarnaast is Jan Wienese een grote roeiheld, die wij kennen door zijn gouden prestatie in de skiff.”

Zoals de naam Solitair II al suggereert is er ook nog een Solitair I. Beide skiffs waren gemaakt voor de Olympische Spelen van 1968, maar Solitair 1 werd uiteindelijk gebruikt voor het pre-olympisch toernooi. De Solitair 2 was de skiff, waarin de gouden olympische medaille werd gewonnen.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.