NieuwOlympische Spelen

Grote opwinding door Duitse vredesactiviste bij de Olympische Spelen van 1952

Een actie van Greenpeace tijdens de EK-wedstrijd tussen Frankrijk en Duitsland heeft voor grote beroering gezorgd. Tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen van 1952 in Helsinki zorgde een Duitse activiste ook voor grote opwinding.

Foto via Wikipedia

Een actie van Greenpeace tijdens het EK voetbal verliep niet geheel volgens wens. Volgens de berichten van de Duitse politie had het maar weinig gescheeld dat de paraglider genadeloos uit de lucht was geschoten om een terroristische aanslag te voorkomen.

Zo ver ging het in 1952 niet, maar dat neemt niet weg dat er wereldwijde opschudding was nadat een vrouw tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Helsinki opeens het podium betrad, gehuld in smetteloos wit. Het ging allemaal zo snel dat het publiek pas achteraf in de gaten kreeg dat er iets was gebeurd wat niet in het draaiboek stond.

Witte Engel

Barbara Rotraut Pleyer was een jonge Duitse vrouw, die was opgegroeid in een familie vol nazi’s. Zelf was ze een overtuigde vredesactiviste, die de Olympische Spelen had uitgekozen om haar boodschap te verkondigen. ‘Ze had rood haar, droeg een lange witte jurk en had een toorts bij haar, waardoor de stewards waarschijnlijk dachten ze een deelnemer was,’ zo schrijft de Duitse sporthistoricus Volker Kluge in een uitvoerige terugblik.

Van die verwarring maakte ze maximaal gebruik, want na een sprint in wapperend gewaad sprong ze op het podium. Ze kreeg net genoeg tijd om de microfoon te pakken voordat een Finse official haar weer wegsleurde. Haar enige woorden waren daarom “Ladies and gentleman.” De politie voerde haar af, waarna de 70.000 toeschouwers pas begrepen dat er iets niet klopte.

De eerste angst was dat de activiste een communiste was, die zo dicht mogelijk de aanwezige notabelen probeerde te benaderen, onder wie de Finse president. Later bleek al snel dat ze niets te maken had met radicale en ondermijnende politieke bewegingen, maar dat ze een vredesactiviste was. Ze werd bekend als de Vredesengel of de Witte Engel.

Hoe dan ook: het Finse publiek was erg boos dat de plechtigheid was verstoord, al helemaal omdat het twaalf jaar extra had moeten wachten nadat de Olympische Spelen van 1940 in Helsinki vanwege de oorlog waren afgelast. En ook het organiserende comité reageerde bijzonder ontstemd.

De enige die had geprofiteerd van deze actie waren de Finse posterijen, zo werd later bekend. Vanwege de enorme impact van de actie seinden alle aanwezige journalisten dit schokkende nieuws naar de media in hun eigen land, wat de posterijen 73.000 gulden aan extra inkomsten opleverde.

Pleyer werd een dag later het land uitgezet, maar zou in de jaren daarna nog regelmatig van zich laten horen als activiste. In 2000 is ze overleden.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.